Brezno na starých fotografiách: Na Štúrovej ulici kedysi stál Sprengerovský dom


Foto: Brezno na starých fotografiách: Na Štúrovej ulici kedysi stál Sprengerovský dom
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Brezno - oficiálna stránka mesta

V dome na Štúrovej ulici v Brezne dnes nájdete sídlo mestskej polície, na vrchných poschodiach sú byty. Kedysi sa na jeho mieste pri starom Betliarskom moste nachádzal murovaný poschodový dom, takzvaný Sprengerovský, po obvode s pavlačou. Asanovaný bol pred výstavbou činžového dvojposchodového domu v roku 1927, ktorý postavilo mesto v poradí ako druhý.

Žil v ňom a tvoril brezniansky sochár Štefan Padlička až od roku 1910. Venoval sa modelovaniu komorných realistických plastík s národopisnou tematikou Horehronia. Svoje sochárske umenie uplatnil aj na miestnej architektúre. Napríklad na výzdobe fasády a interiéru hotela Ďumbier a priľahlého domu na Kuzmányho ulici.



Padlička sa priženil do dobre situovanej rodiny Jána Sprengera, člena mestského zastupiteľstva a bohatého gazdu, ktorý sa o objekt nestaral a postupom času chátral. Mesto sa ho preto rozhodlo zbúrať a na jeho mieste postaviť moderný mestský činžiak s nájomným bývaním.

O tom, že išlo o majetok mesta, svedčí erb na jeho fasáde. V prízemnej časti boli priestory vyčlenené na obchodnú sieť. Dlhé roky tu prevádzkoval svoj obchod Jozef Kreisler, ktorého papiernictvo poznali v širokom okolí. V dome podnikali aj iní remeselníci, napríklad hodinár, mäsiar či holič.

V dome na Štúrovej ulici sa nachádzala aj pošta, ktorú v rokoch 1926 až 1927 presťahovali z vedľajšieho domu. V týchto priestoroch sídlila do roku 1963, až kým postavili novú poštu na Ulici B. Němcovej, ktorá je tam dodnes.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu