FOTO: Poškodil ho požiar, život mu vdýchne 40 tesárov. V Banskej Štiavnici opravia Szitnyayovský dom


FOTO: Poškodil ho požiar, život mu vdýchne 40 tesárov. V Banskej Štiavnici opravia Szitnyayovský dom
Galéria: 8 fotiek
Foto: pamiatky.sk

V Banskej Štiavnici pokračuje príprava komplexnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky Szitnyayovský dom. Meštiansky dom na Námestí svätej Trojice patrí k tým, ktoré boli poškodené požiarom v marci minulého roka, pričom v ňom sídlila základná umelecká škola.

Pamiatkový úrad informoval, že na jeseň roku 2023 sa v rámci prípravy obnovy objektu uskutočnili architektonicko-historický a umelecko-historický výskum. Dokumentácia sa zamerala predovšetkým na vyhodnotenie vývoja pamiatky, inventarizáciu hodnotných súčastí architektúry, špecifikáciu pamiatkových hodnôt a určenie stavu a rozsahu zachovania pamiatkovo hodnotných detailov po požiari. Uskutočnil sa tiež archívny výskum a spracovaný bol aj podrobný návrh pamiatkovej obnovy.

Pamiatkový výskum bol realizovaný oprávnenou osobou formou vizuálnej obhliadky a tiež formou sondážnou. Objekt čaká posúdenie vlhkosti konštrukcií, pričom bude navrhnutý aj spôsob ich sanácie, ďalej statický posudok, archeologický výskum a reštaurátorský výskum cenných prvkov.



Čo odhalil doterajší výskum?

Zaujímavými hodnotnými detailmi, ktoré budú predmetom odbornej práce reštaurátorov, sú predovšetkým kamenné architektonické články. Napríklad neskorogotický portál s polychrómiou, renesančné portály či barokový vstupný portál. K zaujímavým objavom patrí nález neskorogotického kamenného okenného ostenia s polychrómiou a otvormi po osadenej železnej exteriérovej mreži, ale rovnako aj mladšie okenné ostenia či fragmenty iných kamenných článkov.

V rámci reštaurátorského výskumu bude rovnako zaujímavý finálny odkryv aktuálneho nálezu šablónovej výmaľby z 19. storočia na klenbe a stenách na poschodí objektu. „Koncom februára tohto roku sa začal reštaurátorský výskum kamenných architektonických článkov, kovových prvkov a historických omietkových a náterových vrstiev objektu. Výsledkom tohto úsilia bude spracovanie dokumentácie návrhu na reštaurovanie všetkých vytypovaných cenných detailov,“ uviedol Pamiatkový úrad SR.

V súčasnej dobe rovnako napreduje spracovanie projektovej dokumentácie obnovy zhoreného krovu meštianskeho domu. Je navrhnuté vybudovanie novej konštrukcie manzardového krovu z kresaných prvkov s využitím tradičných tesárskych postupov vrátane uplatnenia tradičných tesárskych spojov, spojovacích prostriedkov a kovových súčastí. Projekt bude obsahovať aj detailný výpis jednotlivých konštrukčných prvkov krovu so spôsobom ich spájania - detailného rozkreslenia tesárskych spojov s výpisom spojovacích prvkov.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu