Streľbu na rodinný dom v Pohronskej Polhore polícia objasnila, zadržali dvoch mladíkov z Michalovej


Foto: Streľbu na rodinný dom v Pohronskej Polhore polícia objasnila, zadržali dvoch mladíkov z Michalovej
Galéria: 9 fotiek
Foto: KR PZ Banská Bystrica

Obvinenými zo zločinu nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami sú 24-ročný Martin a 27-ročný Stanislav, obaja bytom Michalová. Martin si neoprávnene zaobstaral dlhú guľovú zbraň, ktorú si následne odložil v garáži u Stanislava s jeho dovolením. Stanislav zbraň prechovával až do nedele 8. októbra keď ju odovzdal Martinovi.

„V čase o 20.45 hodine, z motorového vozidla  Škoda Forman, ktoré v tom čase riadil pod vplyvom alkoholu Stanislav, Martin ako spolujazdec vystrelil piatimi nábojmi smerom na rodinný dom na ulici Varguľa v obci Pohronská Polhora. V tomto dome sa v čase streľby nachádzalo 7 osôb,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa z Banskej Bystrice Mária Faltániová.

Štyri streli zasiahli prednú stenu domu, jedna prenikla cez okno do vnútra domu. Na mieste činu polícia zaistila viacero balistických a biologických stôp, ktoré následne odoslala na expertízu.

Polícia zaistila zbrane aj strelivo, motív je zatiaľ neznámi, tresty pre v minulosti už súdne trestaných páchateľov sú vysoké 


Domovú prehliadku polícia vykonala aj v rodinných domoch oboch obvinených, kde sa našli a zaistili 3 dlhé guľové zbrane s puškohľadom, pištoľ a približne 500 nábojov rôzneho kalibru. Po vykonaní expertízy bolo skonštatované, že zbrane boli streľby schopné. Motív konania oboch obvinených je predmetom vyšetrovania, vylúčený bol však motív rasového charakteru.

Obvinení skutok spáchali pod vplyvom alkoholu, čo potvrdila aj následná dychová skúška, ktorá obom namerala viac ako promile alkoholu. Obvinený Martin bol v minulosti jeden krát súdne trestaný a Stanislav bol šesť krát súdne trestaný za násilnú a majetkovú trestnú činnosť, aj za alkohol počas jazdy.

„Vyšetrovateľ obvinených umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na návrh na ich vzatie do väzby. Sudca okresného súdu návrh akceptoval a obidvoch obvinených vzal do väzby. Za tieto skutky hrozí trest odňatia slobody na 3 až 8 rokov. Nie je vylúčené, že v rámci ďalšieho dokazovania tejto trestnej činnosti, bude obvineným rozšírené obvinenie aj o ďalšie trestné činy,“ dodala Faltániová.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: KR PZ Banská Bystrica