Od mája začne vo Zvolene platiť nová regulácia parkovania. Čo sľubovali poslanci a aká je realita?


Foto: Od mája začne vo Zvolene platiť nová regulácia parkovania. Čo sľubovali poslanci a aká je realita? Foto: Facebook/Mesto Zvolen/iStock

Od mája 2024 má byť na zvolenskom sídlisku Západ spustená nová regulácia parkovania. Ako však upozornili občania vo facebookovej skupine Zvolen - fórum, prvotné plány sa budú líšiť od reality.

Zvolenskí poslanci pred niekoľkými rokmi sľubovali vybudovanie nových parkovacích stojísk alebo veľkokapacitného parkovacieho domu. Nič z toho sa ale neuskutočnilo. Regulácia bude spustená pri súčasnom počte parkovacích miest, ktorý je nedostatočný. Znamená to, že stovky áut so zakúpenou parkovacou kartou na sídlisku jednoducho nezaparkujú.

Prvé auto malo mať bezplatnú rezidenčnú kartu, ďalšie vozidlá mali byť spoplatnené. Výsledok je však taký, že aj za jedno auto musíte zaplatiť ročný poplatok 20 eur. Samotná regulácia mala zabrániť, aby niekto parkoval na sídliskách viac áut. Parkovacie karty však bude možné zakúpiť pre akýkoľvek počet vozidiel v domácnosti.



Parkovanie malo byť pôvodne regulované len vo večerných a nočných hodinách. Nakoniec bude regulované celodenne. Poslanci takisto sľubovali, že sa rezidentom bude parkovať ľahšie. Nájomníci bez trvalého pobytu si ale podľa novej regulácie budú môcť zakúpiť abonentské parkovacie karty pre dve vozidlá. Všetky vozidlá s kartami si budú pri hľadaní miesta rovnocenné, bez ohľadu na to, či ide o vozidlo rezidenta alebo abonenta. Rozhodovať tak bude len čas, kedy kto na sídlisko príde.

„Regulácia bude zrejme vyzerať úplne inak, než sa nás snažia presviedčať naši volení zástupcovia. Je vidieť, že oni sami nemajú ani potuchy, čo sa vlastne po prvom máji bude na sídlisku diať. Už tento samotný fakt je dostatočným dôvodom na to, aby sa regulácia zrušila a pripravila odznovu a poriadne,“ napísal vo facebookovej skupine obyvateľ Martin.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu