Dnes sa Bystričania rozlúčia s Alenou Murgašovou. Zakladateľka Dog Rescue zachránila mnoho životov


Foto: Dnes sa Bystričania rozlúčia s Alenou Murgašovou. Zakladateľka Dog Rescue zachránila mnoho životov Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Alena Murgašová sa väčšinu svojho života snažila o záchranu ľudských životov. Napokon sa rozhodla, že svoj život zasvätí trénovaniu záchranárskych psov. Tie ľuďom pomáhajú pri rôznych živelných katastrofách. Vyhľadávajú ich v troskách domov, v lavínach či v horách. 

Kynologická záchranárska brigáda Banská Bystrica začala fungovať niekoľko rokov dozadu a založila ju práve Alena. „Sama sa zúčastnila na viacerých záchranárskych akciách doma i v zahraničí. Za všetky spomeňme záchranársku akciu v Turecku, ktoré postihlo v auguste 1999 zemetrasenie. Spolu s ďalšími psovodmi zo Slovenska sa pridala k ostatným zahraničným tímom, ktoré pomáhali vyhľadávať ľudí zavalených troskami budov. Medzi jej prednosti patrila vždy ochota a chuť pomáhať druhým,“ napísalo mesto Banská Bystrica na sociálnej sieti.

O smrti zakladateľky informovala organizácia Dog Rescue Slovakia na sociálnej sieti. Alena zomrela 1. marca 2024 vo veku 81 rokov. „Dnes o 13:00 hod. sa v krematóriu v Banskej Bystrici uskutoční posledná rozlúčka s našou zakladateľkou a čestnou členkou Alenou Murgašovou. Česť Vašej pamiatke pani Alenka,“ napísala organizácia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu