Prídu Banskobystričania o Malachovské skaly? V ich blízkosti postavia rodinný dom


Foto: Prídu Banskobystričania o Malachovské skaly? V ich blízkosti postavia rodinný dom Foto: Správy RTVS/archív

Malachovské skalky boli v minulosti obľúbenou turistickou atrakciou, ktorá sa nachádzala v štvrtom stupni ochrany. Je z nej jedinečný výhľad na mesto, no podľa Chránenej krajinnej oblasti Poľana sa už v tomto území nenachádzajú vzácne biotopy. Preto pristúpili k úprave hraníc chráneného územia, informovala RTVS.

„Príslušný úrad, ktorý vyhlasuje toto chránené územie, musel rešpektovať aj vyjadrenia vlastníkov. Vlastne v roku 2012 išlo o kompromis medzi záujmami ochrany prírody aj požiadavkami vlastníkov na rešpektovanie ich súkromného vlastníctva,“ povedal pre RTVS zoológ poverený riadením správy CHKO Poľana Vladimír Hrúz.


Skalky sú viac ako sedemnásť rokov v súkromnom vlastníctve miestneho developera, ktorý si tam plánuje postaviť rodinný dom. Mesto mu dokonca vydalo stavebné povolenie. Obyvatelia Banskej Bystrice sa preto obávajú, že navždy prídu o toto unikátne miesto. Majiteľ pozemku však tvrdí, že skalnú vyhliadku plánuje zachovať. Po dokončení stavebných prác plánuje na mieste dobudovať náučný chodník.

„Stavebný úrad len rešpektoval príslušné záväzné nariadenia príslušných orgánov a túto stavbu rodinného domu v zmysle platnej legislatívy nemal možnosť nepovoliť,“ uviedla pre RTVS hovorkyňa Banskej Bystrice Zdenka Marhefková.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu