Mesto Lučenec upozorňuje, že za vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov hrozí ľuďom vysoká pokuta


Foto: Mesto Lučenec upozorňuje, že za vypaľovanie porastov bylín, kríkov a stromov hrozí ľuďom vysoká pokuta Foto: Facebook/Mesto Lučenec

Ako informuje mesto Lučenec, prichádza obdobie ktoré je spojené aj s upratovaním v záhradkách a s vypaľovaním porastov bylín, kríkov a stromov. Preto svojich občanov upozorňuje na Zákon NR SR č. 314/2001 Z. z. ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov.

Za porušenie predmetných ustanovení zákona o ochrane pred požiarmi môže byť fyzickej osobe uložená pokuta do výšky 331 € a právnickej osobe a fyzickej pokuta do výšky 16 596 €.

„Sú prípady, kedy sa takéto vypaľovanie skončí tragicky - usmrtením alebo zranením osôb. Je pravda, že človek sa učí najlepšie na vlastných chybách, ale v tomto smere by sa mal človek učiť na chybách ostatných,“ napísal Lučenec na sociálnej sieti.



Zvýšenú pozornosť treba venovať pobytu detí v prírode, ktoré by nemali zostať bez dozoru. Aj odhodená neuhasená cigareta alebo zápalka môže spôsobiť rozsiahle lesné požiare, ktoré napáchajú nielen veľké finančné ale aj ekologické škody.

„Upozorňujeme aj turistov, že oheň možno zakladať len na určených miestach a zvýšenú pozornosť treba venovať jeho uhaseniu pri odchode z tohto miesta. Aj keď porovnanie štatistických údajov z minulého a predminulého roku, by sme mohli konštatovať pozitívne, stále treba byť opatrný a ostražitý s manipuláciou otvoreného ohňa v prírodnom prostredí a nepodceňovať ho,“ dodalo mesto.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu