V Lučenci pribudli kontajnerové stanovištia na čip. Strážiť ich budú nové moderné kamery


Foto: V Lučenci pribudli kontajnerové stanovištia na čip. Strážiť ich budú nové moderné kamery Foto: Facebook/Mesto Lučenec

V uplynulých mesiacoch mesto Lučenec spustilo pilotný projekt uzamkýnania prekrytých kontajnerových stanovíšť na čip. Moderný zámok so solárnym nabíjaním bol namontovaný na dvoch miestach. Pribudli aj nové kamery, ktoré takisto fungujú na solárne nabíjanie.

Aktuálne sa na území Lučenca nachádza 21 stanovíšť s polopodzemnými kontajnermi a 45 prekrytých uzamykateľných stanovíšť. Vzniknúť by mali aj v ďalších lokalitách. Finančné prostriedky na ich realizáciu by mesto chcelo získať z eurofondov.

„Siahli sme po modernom spôsobe uzamykania kontajnerových stanovíšť. Pre pilotný projekt sme vybrali dve kontajnerové stanovištia, ktoré mali problém s vandalmi, ktorí poškodzovali zámky a tak sa dostali do stanovišťa. Vidíme pozitívne výsledky,“ povedala primátorka mesta Alexandra Pivková.



Tam, kde to bolo možné technicky zabezpečiť, občania využívajú rovnaký čip na otváranie vchodu do paneláku a aj kontajnerového stanovišťa. Doposiaľ sa mesto stretlo s pozitívnymi ohlasmi zo strany občanov, a preto plánuje podľa finančných možností najmä z externých zdrojov zabezpečiť moderné uzamykanie aj na ďalších kontajnerových stanovištiach. V prípade, že obyvatelia majú záujem zabezpečiť si moderné uzamykanie sami, môžu kontaktovať svojho správcu bytového domu.

Mesto zakúpilo a osadilo aj dve nové kamery so solárnymi nabíjaním, ktoré monitorujú bezpečnostnú situáciu na verejnom priestranstve a zároveň monitorujú aj kontajnerové stanovištia. Budú nápomocné predovšetkým mestskej polícii. Mestský kamerový systém sa v najbližšom období rozrastie ešte o jednu novú modernú kameru.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu