Na pozemkoch budúceho priemyselného parku objavili náleziská zo začiatkov nášho letopočtu


Foto: Na pozemkoch budúceho priemyselného parku objavili náleziská zo začiatkov nášho letopočtu

Na pozemkoch vyrastajúceho priemyselného parku pri Rimavskej Sobote našli archeológovia praveké osídlenie. Vedci areál skúmajú už niekoľko mesiacov a kvôli tomu, že park chcú postaviť ešte tento rok, prieskum pokračuje aj v zime. Dokončiť by ho chceli do konca marca.

Vedcom zo Slovenskej akadémie vied sa podarilo objaviť viacero nálezísk. Pravdepodobne najvýznamnejším objavom bude germánska osady z prvých storočí nášho letopočtu, kde sa ťažila bahenná ruda.

„Je to veľmi zaujímavá záležitosť, ktorá bude mať podľa všetkého nie celoslovenský, ale európsky význam, pretože v takom rozsahu, v akom sa nám podarilo túto osadu zachytiť, ešte zatiaľ nebola napríklad na Slovensku zachytená,“ uviedla vedúca archeologického tímu SAV Eva Fottová pre spravy.rtvs.sk.


Natrafili aj na úlomky bielej keramiky, ktorá je typická pre túto oblasť. Nachádza sa tam množstvo železných zlomkov, železnej strusky a rôzne produkty vyrobené z bahennej rudy.

Jozef Šimko, primátor Rimavskej Soboty sa obáva, že archeologické nálezy by mohli pozastaviť práce na priemyselnom parku aj na niekoľko rokov. „Ja verím, tomu, že to tak nebude. Dovolím si povedať, že v apríli sa odovzdá investorovi celý úsek na začatie výstavby priemyselného parku,“ hovorí Šimko.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu