Ursula a Erwin z kanadského Ontária sa do slovenských Dudiniec vracajú rok čo rok. Tentoraz mali ich kúpeľný pobyt ešte výnimočnejší, oslávili tu totiž svoje sté narodeniny. Do kúpeľov prichádzajú ako súčasť väčšej skupiny klientov z Kanady, ktorá má k slovenským liečebným tradíciám už dlhoročný vzťah. Oboch preto v Dudinciach vítajú ako starých známych.
Marketingová manažérka kúpeľov Andrea Petrušová pre portál tvnoviny.sk uviedla, že pre nich pripravili malú neformálnu oslavu, pretože chceli s nimi zdieľať tento špeciálny deň. Erwin si slovenské kúpele pochvaľuje, je tu spokojný so všetkým – s ľuďmi, atmosférou aj starostlivosťou.
Ursula dodáva, že si užíva nielen liečebné procedúry, ale aj slovenské jedlá a pokoj, ktorý Dudince ponúkajú. Ich sprievodkyňa Marta Glass vysvetľuje, že v Kanade podobný typ kúpeľov vôbec neexistuje. Tam sú kúpele zamerané len na krásu.
Dudinská voda patrí medzi unikáty nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Obsahuje oxid uhličitý a sírovodík, ktoré blahodarne pôsobia na srdce, cievy, kĺby aj nervový systém. Ako pripomínajú samotné kúpele, kúpeľ v minerálnom bazéne má množstvo priaznivých účinkov – zlepšuje prekrvenie, znižuje krvný tlak a podporuje regeneráciu celého organizmu.
Mnohí návštevníci si pochvaľujú nielen samotnú liečivú vodu, ale aj personál a atmosféru. „Nič nemeňte, všetko je super na budúci rok ideme 10-ty krát, vždy si rezervujem, všetko je v poriadku, či po zdravotnej stránke, ubytovacej, stravovacej, personálnej aj kultúrnej. Vždy je super, sme spokojní, netreba žiadne zmeny,“ myslí si Júlia.
„Boli sme s manželom u vás v kúpeľoch už dvakrát v hoteli Smaragd boli sme veľmi spokojní aj s ubytovaním, stravou, skrátka so všetkým, už máme urobenú rezerváciu aj na budúci rok a veľmi sa tešíme,“ pridáva sa Zuzana.
Podľa miestnej legendy sa v Dudinciach kedysi odohral zaujímavý príbeh spojený s cisárovnou Sissi. Istý gróf, vtedajší majiteľ dudinských kúpeľov, sa rozhodol uctiť si jej návštevu niečím výnimočným. Chcel ju prekvapiť nápojom, aký ešte nikdy neochutnala. Základom mal byť miestny poklad, liečivá voda, známa svojimi priaznivými účinkami, no aj typickým sírovým zápachom pripomínajúcim skazené vajíčko. Ten však chcel gróf odstrániť.
Úlohou preto poveril miestneho lekárnika, ktorý sa pustil do experimentovania. Miešal dudinskú „prdľavku“ s rôznymi prísadami, no najlepšie sa osvedčilo dudinské víno. Po mnohých pokusoch sa mu podarilo vytvoriť nápoj, ktorý bol nielen lahodný, ale aj osviežujúci a bez nepríjemného zápachu. Na počesť cisárovnej ho nazval Dudinská cisárska voda.