Inšpekcia si posvietila na slovenské autobazáre. Banskobystrické patria medzi najmenej problémové


Foto: Inšpekcia si posvietila na slovenské autobazáre. Banskobystrické patria medzi najmenej problémové Foto: Pexels

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) vykonala v druhej polovici roku 2023 kontrolu autobazárov a inzertných portálov, ktoré predávajú ojazdené vozidlá. Inšpektori porovnávali dáta z Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) s hodnotami na odometroch vozidiel podrobených kontrole. Zistilo sa, že priemerná hodnota stočených kilometrov bola 47-tisíc kilometrov. Uviedla to spoločnosť Iris Ident, ktorá sa zaoberá kontrolou originality vozidiel a správcom RPZV.

Previerke sa podrobilo 63 portálov. Pochybenie pri zverejnení identifikačného čísla vozidla alebo zverejnení stavu odometra sa preukázalo u 13 % kontrolovaných subjektov. Nedostatky boli zistené u 8 predajcov.


Kontrole bolo podrobených celkovo 245 motorových vozidiel. Porušenie zákazu stáčania kilometrov zistili v deviatich prípadoch. Celkovo najviac pochybení odhalili v Nitrianskom kraji. Naopak, žiadne sa nepreukázali v Trenčianskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji.

Za stáčanie kilometrov môže SOI uložiť pokutu od 3-tisíc do 100-tisíc eur. Pri opakovanom porušení zákona má právo zrušiť subjektu živnosť.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu