VIDEO: Talentovaný klavirista to z Lučenca dotiahol až do New Yorku


Foto: VIDEO: Talentovaný klavirista to z Lučenca dotiahol až do New Yorku Foto: Instagram/Alan Bartuš

Dvadsaťdvaročný Alan Bartuš študuje na prestížnej americkej škole Manhattan School of Music. Na klavíri sa začal učiť už ako 4-ročný, navyše pochádza z hudobníckej rodiny z Lučenca. Hoci sa v ňom narodil, neskôr sa spolu s rodičmi presťahoval do Rakúska.

Vo Viedni absolvoval konzervatórium a bakalárske štúdium džezovej hudby. Jeho kroky následne smerovali do New Yorku, kde si postupne buduje úspešnú kariéru na džezovej scéne. Stihol sa zúčastnil aj viacerých medzinárodných súťaží.

Ako jediný z Európskej únie postúpil do semifinále v najťažšej džezovej súťaži Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition. V kategórii talentov do 30 rokov sa tak zaradil medzi 11 najlepších mladých klaviristov na svete.



Pomohli mu darcovia

Na to, aby mohol začať svoj americký sen, usporiadal finančnú zbierku. Celkovo prispelo 117 darcov, ktorý Alanovi darovali dokopy 5 490 eur.

„Časť financií sa mi podarilo získať formou štipendií, vlastných úspor a pomoci rodiny. Stále to však nie je dostatočné, preto vás prosím o moju podporu, za ktorú vám po dohode rád venujem svoju tvorbu vo forme CD alebo koncertu,“ uviedol Alan v popise zbierky.

Ako ďalej uviedol, školné stojí ročne 55-tisíc dolárov. Z tejto čiastky mu univerzita poskytla štipendium 36-tisíc dolárov. Celkové predpokladané náklady na rok štúdia sú však 78-tisíc dolárov. V čiastke sú zahrnuté náklady na ubytovanie, stravu, školné, školské potreby a ďalšie. Alan sa do Ameriky nakoniec dostal a vďaka talentu a tvrdej drine sa mu darí napredovať v jeho hudobnej kariére.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu