V banskobystrickej nemocnici operujú platničky pomocou novej endoskopickej 4K zostavy


Foto: V banskobystrickej nemocnici operujú platničky pomocou novej endoskopickej 4K zostavy
Galéria: 6 fotiek
Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta

Najšetrnejšia metóda operovania medzistavcových platničiek formou endoskopickej operácie sa pomaly rozbieha aj v banskobystrickej nemocnici. Tá je momentálnym trendom, no s pribúdajúcimi ochoreniami chrbtice má potenciál stať sa štandardnou operačnou metodikou.

Táto technológia zabezpečí pacientom precíznejšie ošetrenie poškodenej platničky, nižšie riziko pooperačných komplikácií, rýchlejšie hojenie aj rehabilitáciu. Pacienti môžu ísť už po 24 hodinách od operácie domov.

Naposledy dvojica neurochirurgov touto metódou zoperovala ženu, ktorú trápili silné bolesti v driekovej oblasti, ktorá vystreľovala do dolnej končatiny. Dôvodom bola vysunutá platnička tlačiaca na nervové štruktúry v okolí.


„MUDr. Tadeáš Suchý a MUDr. Roman Kalina, ktorým ešte kde-tu poradili kolegovia z neurochirurgie v Nových Zámkoch, operovali pacientku s pomocou novej spinálnej plne endoskopickej 4K zostavy,“ píše nemocnica na sociálnej sieti.

Endoskop so svetlom, pracovným kanálom a preplachovaním zaviedli žene cez jednocentimetrový rez priamo k postihnutej platničke. Na obrazovke pomocou kamerového systému tento postup sledovali.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu