Pacientov vo zvolenskej nemocnici liečia aj pomocou psíkov. Túto metódu si pochvaľujú


Foto: Pacientov vo zvolenskej nemocnici liečia aj pomocou psíkov. Túto metódu si pochvaľujú Foto: Nemocnica Agel Zvolen

Pacientov vo zvolenskej nemocnici už vyše roka liečia aj canisterapiou, čiže pomocou štvornohých domácich miláčikov. Informovala o tom Nemocnica Agel Zvolen na svojej oficiálnej stránke.

Pacienti vo zvolenskej nemocnici počas hospitalizácie pravidelne stretávajú dvojicu zlatých retrieverov Amira a Matea. Nemocnicu AGEL Krupina zase navštevujú psíkovia Bridge a Fido.

Pred každou návštevou nemocnice vykúpané a vyčesané. Keď mieria na onkologickú ambulanciu a stacionár, sú aj dezinfikované. Samozrejmosťou sú aj pravidelné veterinárne kontroly. Na každom oddelení strávia približne hodinu, pričom čas, ktorý psík strávi pri každom pacientovi, je individuálny, najmä podľa potreby pacienta.


„Niekedy psík pomáha iba svojou prítomnosťou, tým, že si k pacientovi sadne či ľahne, inokedy pomáha hladkanie či priamo hra, kedy pacient požiada psíka, aby si poprosil maškrtu,“ opisuje nemocnica.

Sú pacienti, ktorí sa pri pohľade na psíky rozplačú, iní si ich pýtajú rovno do postele. „Spomínam si na deti, ktorých reakcie boli úžasné, no rovnako aj na privolanie k ťažkým prípadom, kedy príbuzní nevedeli, či sa ich rodinný príslušník, veľký psičkár, dožije ďalšieho dňa. Vtedy sme psíka položili k nemu do postele a rodina zobrala ruku pacienta, ktorou psíka hladkali. Bolo veľmi smutné, keď mi v ten večer napísali, že ich rodinný príslušník zomrel, no zároveň nesmierne ďakovali za možnosť prítomnosti psíka,“ povedal diplomovaný canisterapeut Miroslav Suja.

Psíkom sa Suja venuje už od šteniatok, kedy sú vyberané na základe povahových čŕt a postupne vychovávané so zreteľom na službu, ktorú budú vykonávať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu