Kriminálny úrad zaistil milióny kusov cigariet a niekoľko ton tabaku, páchateľom hrozí až 12 rokov


Foto: Kriminálny úrad zaistil milióny kusov cigariet a niekoľko ton tabaku, páchateľom hrozí až 12 rokov Foto: financnasprava.sk

Kriminálny úrad finančnej správy v okolí Revúcej odhalil doteraz najväčšiu výrobňu nelegálnych cigariet známej značky. Pri zásahu zaistili 10,5 milióna kusov cigariet a takmer 6 ton tabakovej suroviny, vrátane strojov na výrobu cigariet. Slovensko-bulharský gang ich mal pašovať v náklade drevnej štiepky. 

„Zaujímavé na tomto prípade je, že ide o nelegálne cigarety renomovanej značky, ktorá je veľmi často predávaná na slovenskom trhu. Celkový zastavený únik na spotrebných daniach a dani z pridanej hodnoty je predbežne vyčíslený na 5 mil. eur. Cigarety neboli určené na slovenský trh, ale mali byť určené na iné trhy Európy,“ povedal prezident finančnej správy František Imrecze. 

Slovensko je v oblasti pašovania cigariet skôr tranzitnou krajinou. V tomto prípade tak išlo o prvú veľkú akciu, pri ktorej sa finančná správa dostala až k výrobcovi. Pri akcii zadržali dvoch Slovákov - členov organizovanej skupiny.  Tí sú momentálne v cele predbežného zaistenia a vyšetrovateľ spracováva návrh na ich väzbu, pričom im hrozí trest na 7 až 12 rokov.

„Na prípade sme pracovali viac ako pol roka. Zaistené boli dve osoby zo Slovenskej republiky, ktoré sú momentálne v cele predbežného zaistenia,“ vysvetlil podrobnosti zásahu riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) Ľudovít Makó.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: financnasprava.sk