V kraji zaznamenali päť prípadov kliešťovej encefalitídy


Foto: V kraji zaznamenali päť prípadov kliešťovej encefalitídy Foto: ilustračné

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Lučenci eviduje 5 prípadov kliešťovej encefalitídy u pacientov hospitalizovaných na oddelení infektológie v Banskej Bystrici a Lučenci. Prvý prípad bol hlásený minulý týždeň. Podľa epidemiológov majú všetci pacienti klinické príznaky kliešťovej encefalitídy a pozitívnu epidemiologickú anamnézu, ktorou je konzumácia nepasterizovaného kozieho syra vyrobeného na neregistrovanej farme v okrese Veľký Krtíš.  

Odborníci RÚVZ Veľký Krtíš v spolupráci s príslušnou regionálnou veterinárnou a potravinovou správou (RVPS) vykonali opatrenia pred jej ďalším šírením. Kliešťová encefalitída je akútne horúčkovité ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. Ochorenie môže mať jednofázový alebo dvojfázový priebeh.

Pri jednofázovom priebehu sa ťažkosti ako silné bolesti hlavy, horúčka a slabosť stupňujú. Pre druhú fázu ochorenia sú charakteristické príznaky postihnutia centrálnej nervovej sústavy, psychické poruchy, zhoršenie pamäti, dezorientácia, labilita nálad, podráždenosť a stavy úzkosti. Ochorenie sa prevažne končí úplným uzdravením, výnimočne sa končí smrťou.

„Tak ako kliešť môže chorobu preniesť okrem človeka aj na zvieratá, môže sa od infikovaných zvierat človek aj nakaziť. Nákaze sú vystavené hlavne kozy, prípadne ovce, ktoré sa týmto vírusom ľahko nakazia. Nemajú zvláštne klinické príznaky, ale vírus kliešťovej encefalitídy sa krvou dostáva do mlieka. Kliešťová encefalitída sa teda môže preniesť aj pri konzumácii mlieka nakazených kôz a výrobkov z tohto mlieka, ktoré nie sú dostatočne tepelne opracované,“ uviedla hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: vzbb.sk