V Banskej Bystrici umiestnili tretí defibrilátor, výrazne zvyšuje šance na záchranu života


Foto: V Banskej Bystrici umiestnili tretí defibrilátor, výrazne zvyšuje šance na záchranu života Foto: banskabystrica.sk

Automatický externý defibrilátor sa po novom nachádza aj na Mestskom úrade v Banskej Bystrici. Prístroje AED dokážu pri zlyhaní srdca obnoviť jeho činnosť a tým zvýšiť šancu na záchranu života. Na použitie defibrilátorov boli spoločnosťou Falck zaškolení zamestnanci Banskobystrického mestského úradu, avšak ich obsluhu zvládne aj laik. Po autobusovej stanici a ZŠ na Ďumbierskej pribudne aj vo vestibule MsÚ.  

Prístroje výrazne zvyšujú šance na záchranu človeka s náhlym zlyhaním srdca

„Prístroj pomáha pri poskytovaní prvej pomoci tým, že pomocou elektrického výboja je schopný obnoviť správny srdcový rytmus,“ uviedol Ernest Caban zo spoločnosti Falck. Prostredníctvom hlasových povelov v slovenskom jazyku riadi postup podávania prvej pomoci, pred príchodom záchranky. Po priložení elektród na hrudník je schopný samostatne vyhodnotiť potrebu jeho použitia na obnovu rytmu srdcovej činnosti. V prípade, že to je nutné, použije elektrický výboj na obnovu srdcovej činnosti. 

„Ako lekár viem, že každá minúta pri záchrane života človeka je nesmierne dôležitá. Verím, že defibrilátory umiestnené vo vestibule mestského úradu či na autobusovej stanici nebudeme musieť využívať často, a ak áno, zachránia druhým život,“ hovorí primátor Ján Nosko. Priestory mestského úradu počas pracovných dní navštívi v priemere 365 ľudí. Dodávateľom zariadení je spoločnosť Falck Academy, ktorá je na Slovensku lídrom v poskytovaní kurzov prvej pomoci. 

Pravdepodobnosť odvrátenia úmrtia pri náhlom zastavení krvného obehu: 

  • KPR bez použitia AED 3 % 
  • KPR a príjazd záchranky 5 - 10 %
  • KPR s použitím AED a príjazd záchranky 25 - 75 %


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: banskabystrica.sk