Pri Zvolene čakajú vodičov dopravné obmedzenia. Cez víkend začne oprava cestného mosta


Foto: Pri Zvolene čakajú vodičov dopravné obmedzenia. Cez víkend začne oprava cestného mosta Foto: ndsas.sk

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) cez víkend spustí práce na opravách mosta Pustý hrad, ktorý sa nachádza pred vstupom do Zvolena. Viac ako 700-metrový most na ceste prvej triedy (I/16) sa po rokoch dočká zásadnej opravy. Zároveň ide o jednu z najväčších tohtoročných investícií do rekonštrukcie mostov na Slovensku. Opravné práce si vyžiadajú aj dočasné dopravné obmedzenia.

Hlavným dôvodom celkovej opravy je nevyhovujúci technický stav. Ten sa prejavuje predovšetkým opakujúcimi sa trhlinami a nerovnosťami na vozovke, čo má vplyv aj na bezpečnosť premávky. Poškodená izolácia mosta zase umožňuje prenikať vode až na nosnú konštrukciu, čo spôsobuje jej lokálnu degradáciu. Taktiež je nevyhnutné vymeniť zvodidlá a zábradlie, ktoré sú zničené koróziou.



Prostredníctvom včasných opráv dokáže NDS predísť havarijným stavom, teda úplným odstaveniam mostov. Takýto scenár by bol dopravnou katastrofou pre celé širšie okolie Zvolena. Celková oprava potrvá niekoľko mesiacov a predstavuje investíciu 3,75 milióna eur.

Národná diaľničná spoločnosť nastavila plán prác tak, aby počas opravy mosta bola doprava zachovaná. Práce sú rozdelené do dvoch etáp. Vďaka tomu bude možné prostredníctvom dočasných semaforov premávku presmerovať vždy na tú stranu mosta, na ktorej práce neprebiehajú. Dĺžka trvania červenej a zelenej bude upravovaná na základe aktuálnej dopravnej situácie.

„Pre minimalizovanie zdržania počas opravy mosta sú navrhnuté aj alternatívne trasy, no výlučne pre osobné automobily. Vodiči cestujúci z R1 od Budče v smere na Lučenec a Krupinu môžu využiť alternatívnu trasu po ceste I/66 pri Veľkej Stráži prejsť na cesty III/2453 a III/2452 (obchádzková trasa vedená cez mesto),“ informuje NDS. Taktiež túto trasu môžu využiť motoristi smerujúci od Banskej Bystrice v smere do Lučenca.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu