Dnes sa na súde rozhoduje o osude Mikuláša Černáka. Dostane sa na slobodu?


Foto: Dnes sa na súde rozhoduje o osude Mikuláša Černáka. Dostane sa na slobodu?

Bývalý mafiánsky boss Mikuláš Černák si odpykáva doživotný trest. Už dnes vo štvrtok 25.apríla však piešťanský súd rozhodne, či ho po 25 rokoch podmienečne prepustia na slobodu. Výsledok sa však verejnosť dozvie až v priebehu mája.

Časová lehota, po ktorej mal právo Černák požiadať o podmienečné prepustenie, uplynula už vlani v apríli. Sám Černák tvrdil, že sa na slobodu pýtať nebude. Podľa informácií TV Markíza o prepustenie na slobodu požiadať ani nemal. Urobiť tak malo občianske združenie, ktoré návrh podalo na Krajský súd v Trnave.

Vo väznici absolvoval Černák aj program s názvom Šanca na návrat, kde preukázal, že je schopný viesť riadny život. Zaručiť sa zaňho mal aj samotný riaditeľ väznice.


Černák v deväťdesiatych rokoch riadil skupinu, ktorá sa živila vypaľovaním podnikateľov aj vraždami na objednávku. Posledné roky spolupracuje s policajtmi pri objasňovaní najzávažnejších zločinov, k mnohým vraždám sa priznal.

Medzi inými ide aj o vraždu Petra Suržina z januára 1998. Objednávku likvidácie podnikateľa zo Spiša pripisuje prokurátor práve Mikulášovi Černákovi. Hoci bol v tom čase už dva mesiace vo väzbe, vykonávateľom mal byť jeden z jeho ľudí. Telu chýbala hlava, ktorá bola odrezaná tesne nad ramenami. Pojednávanie sa však naťahuje, pretože nevedia vypočuť svedka, ktorý sa viackrát ospravedlnil.

Černák tvrdí, že si vraždu Suržinu neobjednal. Znalec má do mája vypracovať posudok k svedkovi. Z toho vyplýva, že o podmienečnom prepustení zrejme rozhodne súd skôr, ako o jeho vine či nevine zo spomenutej vraždy.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu