Nová nádej pre pacientov, ktorí prišli o čeľusť a zuby: Banskobystrická nemocnica zavádza inovatívne dentálne implantáty


Foto: Nová nádej pre pacientov, ktorí prišli o čeľusť a zuby: Banskobystrická nemocnica zavádza inovatívne dentálne implantáty
Galéria: 5 fotiek
Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica

Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici sa pohla o ďalší krok vpred. Odborníci z Kliniky maxilofaciálnej chirurgie SZU dokážu pacientom, ktorí prišli kvôli ochoreniu alebo zraneniu o čeľusť a zuby pomôcť. Okrem rekonštrukcie čeľuste už dokážu implantovať aj zuby.

Pacientom, ktorí z dôvodu onkologického ochorenia prišli o časť sánky a zubov doteraz nahrádzali sánku či čeľusť mikrovaskulárnym kostným lalokom. Liečba síce bola efektívna, no spolu s kosťou prišiel pacient aj o zuby. To komplikovalo príjem potravy a tekutín, artikuláciu a celkové zaradenie do spoločnosti. 

Našim cieľom je u pacientov po rekonštrukčnom výkone zlepšovať kvalitu života po všetkých stránkach, preto sme začali s metódou umiestnenia dentálnych implantátov do transplantovaných kostných lalokov. Vytvárame tak podmienky pre zhotovenie protetických náhrad -  protéz, ktoré im umožnia plne obnoviť funkcie, ktoré stratili pri resekcii čeľustí,“ uvádza MUDr., MDDr., Dr.med.dent. Adam Stebel, PhD., MHA, prednosta Kliniky maxilofaciálnej chirurgie.

Absolventom rekonštrukcie čeľuste je aj pacient Dávid, ktorý prišiel v dôsledku onkologického ochorenia o časť čeľusti aj zubov. Musel absolvovať niekoľko operácií, no výsledok stojí za to a Dávidovi sa vďaka tomu zlepšila kvalita života. Okrem neho už bola táto novinka zavedená 14 ďalším pacientom.


Naša práca je špeciálna ešte v tom, že dentálne implantáty, ktoré umiestňujeme do mikrovaskulárnych lalokov sú menšej veľkosti, ako boli inde doposiaľ používané.  Tým šetríme transplantované tkanivá, výkony sú menej invazívne a pacientmi lepšie tolerovateľné,“ vysvetľuje primár kliniky MUDr. Rastislav Slávik.

Pacientom, ktorí podstúpia náhradu čeľuste a sánky, sa vykonáva zákrok z ich vlastného kostného tkaniva z inej časti tela. Väčšinou je to lopatka, bedro alebo ihlica predkolenia

Ide o liečbu, ktorá je v svetovej medicíne zlatým štandardom. Na Slovensku je však Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici jediná, ktorá krátke dentálne implantáty zavádza. Liečba na Slovensku taktiež nie je preplácaná zdravotnou poisťovňou. 

Pacientom banskobystrickej nemocnice však dokážu pomôcť príspevkom z medzinárodnej grantovej štúdie. Koordinátor štúdie Rolf Ewers z Viedne podáva pri zavádzaní metodiky pomocnú ruku. Sám má s týmto typom implantátov dlhoročnú skúsenosť.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.R.