FOTO: V Banskej Bystrici ožije zabudnutý pivovar. Pivo v ňom ale vyrábať nebudú


FOTO: V Banskej Bystrici ožije zabudnutý pivovar. Pivo v ňom ale vyrábať nebudú
Galéria: 4 fotky
Foto: donio.sk

V centre Banskej Bystrice sa kedysi pod hodinovou vežou nachádzal Herritzovský pivovar. O niekdajšej sláve svedčí jeho výkladné pivo Zlatoprameň, ktoré na začiatku minulého storočia zbieralo ocenenia po pivných súťažiach v celej Európe.

Výroba miestneho piva sa neskôr presunula do novej výrobne a zub času sa so starým meštianskym pivovarom nemaznal. Na portáli donio.sk, ktorý slúži na transparentné zbierky, sa objavila aj jedna, ktorá sa týka práve spomínaného pivovaru.


Autormi iniciatívy sú Alex, Martina a Kristián. Ako o sebe uvádzajú, sú to traja priatelia, ktorých spojila práca, neskôr aj záujmy a cit pre výnimočné zabudnuté miesta v Banskej Bystrici.

„Na dvore pivovaru sme sa rozhodli usporiadať výstavu súčasného výtvarného umenia. Priestor prepožičiame siedmim lokálnym umelcom, ktorí sa pokúsia zachytiť genius loci tohto miesta a zhmotniť ho vo svojich umeleckých dielach. Herritzovský pivovar tak opäť bude môcť vyjsť zo zabudnutia a rozpovedať príbehy svojich múrov,“ píšu autori v popise zbierky. Podarilo sa im vyzbierať už 4-tisíc eur.


Na čo použijú peniaze?

Prvým cieľom trojice je sprístupniť pasáž, kde sa pivovar nachádza. Zdolanie prvého finančného míľnika pokryje 60 % nákladov potrebných na usporiadanie sympózia výtvarných umelcov z lokálneho prostredia. To ukončí vernisáž výstavy a slávnostné sprístupnenie výstavy pre širokú verejnosť počas Noci múzeí a galérií 2024.

„Ak zdoláme druhý míľnik, pokryjeme všetky náklady na usporiadanie sympózia, vernisáže výstavy, aj programu počas Noci múzeí a galérií 2024 a tiež propagačné materiály s naším logom. Všetky zvyšné peniažky použijeme na ďalšie projekty, o ktorých zatiaľ snívame a radi by sme sen premenili na skutočnosť v Zabudnutom pivovare,“ informuje trojica.

S Rastislavom Udžanom, banskobystrickým architektom a aktivistom, pripravujú večer s hosťami, s ktorými budú diskutovať o podobných projektoch záchrany kultúrnych pamiatok s industriálnym charakterom.

Môžete sa však tešiť aj na prehliadku unikátnej závesnej reťazovej strechy alebo ukážku odlievania z hliníkovej trosky kurátora výstavy Jakuba Cmarka.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu