FOTO: Bývalá herňa sa mení na autobusovú čakáreň. Žiar nad Hronom ju sprístupní už čoskoro


FOTO: Bývalá herňa sa mení na autobusovú čakáreň. Žiar nad Hronom ju sprístupní už čoskoro
Galéria: 4 fotky
Foto: ziar.sk

Autobusovú stanicu v Žiari nad Hronom má od júla minulého roka v prenájme mestská spoločnosť Technické služby. Samospráva ešte vlani na jar vypovedala zmluvu pôvodnému nájomcovi. Dopravca podľa mesta neinvestoval do modernizácie nástupišťa a stanica už nespĺňala štandardy 21. storočia.

Cieľom mesta je vytvoriť zo stanice moderný priestor, ktorý bude cestujúcim poskytovať vyšší komfort ako v súčasnosti. Zmluvu má mestská eseročka uzatvorenú a schválenú mestským zastupiteľstvom na dobu neurčitú. Príjmy generované z autobusového nástupišťa budú smerovať napríklad aj do infraštruktúry mesta, a to do opravy ciest či chodníkov.

Projektant Matej Babuliak začiatkom októbra 2023 predložil vedeniu mesta štúdiu na pripomienkovanie, na základe čoho vznikla kompletná projektová dokumentácia. V súvislosťou s rekonštrukciou nástupišťa sa už niekoľko týždňov realizujú práce na vybudovaní čakárne pre cestujúcich.



Práce za 35-tisíc eur

„Rozhodli sme sa prenajať priestory v najbližšom objekte pri stanici, v ktorom začali rekonštrukčné práce. Už o niekoľko týždňov sprístupníme ľuďom novú čakáreň aj s dôstojnými sociálnymi zariadeniami,“ doplnil informácie Peter Antal s tým, že čakáreň bude otvorená do 22.00 hodiny a bude pod dohľadom kamerového systému. Bude si v nej možné kúpiť jednoduché občerstvenie, a zároveň v nej bude informačný systém o príchode autobusov.

„Vybudovanie novej sociálnej budovy, ako súčasť našej autobusovej stanice, nepripadalo do úvahy, keďže tam nie je dosť priestoru na umiestnenie stavby. Verím, že nová čakáreň splní potreby ľudí využívajúcich autobusy na prepravu a budú ju aj využívať najmä v nepriaznivom počasí,“ dodal žiarsky primátor a ako konkretizoval, rekonštrukcia bude stáť 35-tisíc eur a realizujú si ju samé Technické služby.

Z herne čakáreň

Čakáreň vznikne vo voľných priestoroch za poštou smerom k predajni mobilného operátora. Z pôvodnej herne tak vznikne miesto pre cestujúcich. V súčasnosti sa tiež pracuje aj na vizualizácii vonkajšieho vzhľadu autobusovej čakárne s jej viditeľným označením. Predpokladané ukončenie prác sa odhaduje na máj 2024.

V blízkosti autobusovej stanice sa nachádza aj zákaznícke centrum, v ktorom cestujúci získajú informácie o cestovných poriadkoch, cestovných lístkoch či spôsobe ich nákupu.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu