Obviňovanie, nespokojnosť a kritika. V Poltári začal boj poľovníkov o pozemky


Foto: Obviňovanie, nespokojnosť a kritika. V Poltári začal boj poľovníkov o pozemky Foto: Unsplash/Ilustračné foto

V Málinci v okrese Poltár aktuálne bojujú poľovníci medzi sebou o poľovné pozemky. Jedni obviňujú druhých, že nezákonným spôsobom získali právo užívať revír. Ako informuje RTVS, prípad putuje na súd.

Roky v lesoch pri Málinci lovila organizácia Grúň Málinec. Vlastníci pozemkov však najnovšie uprednostnili konkurenčnú skupinu Kamenité Málinec. Členovia prvej spoločnosti okamžite spochybnili schôdzu, na ktorej padlo toto rozhodnutie.

„Všetky hlasy tam boli zmanipulované, od orgánov, ktoré tam zastupovali, až po členov, kde máme jednoznačne prehlásenia, aj overené podpisy, že oni to nepodpisovali,“ uviedol pre RTVS predseda poľovníckej organizácie Grúň Málinec Ján Gasper.



„Tieto veci boli už vysvetlené na valnej hromade vlastníkov poľovných pozemkov. Je to vec právnikov z našej strany. Môžu skúšať, čo chcú. Je to kto z koho,“ oponoval predseda spoločnosti Kamenité Málinec Pavel Faťara.

Aj starosta obce sa stal terčom kritiky kvôli tomu, že súhlasil s prenájmom revíru bez súhlasu poslancov. „Poľovné združenie Grúň, ktoré užívalo desať rokov naše obecné pozemky, nemalo potrebu, aby sa tým zaoberalo obecné zastupiteľstvo,“ povedal pre RTVS starosta obce Málinec Igor Lacko (SNS).

Podľa portálu by problém mohol vyriešiť nový zákon o poľovníctve. Ten má byť pripravený do konca roka. Podľa poľovníckej komory by malo byť rozhodovanie majiteľov pozemkov transparentné.

Skupina poľovníkov, ktorá prišla o možnosť loviť, žiadala úrady, aby nezaevidovali zmluvu o užívaní revíru pre ich konkurentov. Lesný úrad v Lučenci im však nevyhovel, pretože nemôže rozhodovať o zákonnosti zhromaždenia vlastníkov pozemkov.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu