FOTO: V banskobystrickej železničnej stanici stojí protidrogový vlak. Čo sa v ňom nachádza?


FOTO: V banskobystrickej železničnej stanici stojí protidrogový vlak. Čo sa v ňom nachádza?
Galéria: 11 fotiek
Foto: banskabystrica.sk

Banskobystrická samospráva za uplynulé mesiace zrealizovala v oblasti prevencie sociálno-patologických javov na základných školách mnoho aktivít. Ich súčasťou je aj príchod protidrogového vlaku Revolution train. Na železničnej stanici v meste pod Urpínom v ňom zážitkovou formou počas dnešného dňa mohli deviataci vidieť príbeh o príčinách, vývoji a dôsledkoch drogovej závislosti.

„Vytvorenie pozície referenta školskej krízovej intervencie či pracovnej skupiny, zosieťovanie viacerých inštitúcií, ale aj spracovanie katalógu osvety a prevencie. Aj toto sú kroky, ktoré sme v uplynulom období zrealizovali v oblasti prevencie sociálno-patologických javov na našich základných školách,“ napísal na sociálnej sieti primátor Ján Nosko.


Protidrogový vlak je v skutočnosti vlaková súprava, ktorá prináša novú formu všeobecného preventívneho programu prostredníctvom interaktívneho a zážitkového vzdelávania. Približne 500 deviatakov so súhlasom zákonných zástupcov tak môže vidieť, čo drogy spôsobujú, a ako ovplyvňujú naše životy. Žiaci sú nielen pozorovatelia premietaného filmu, ale súčasne sa zapájajú do rozhodovacích procesov jednotlivých predstaviteľov.

„Je pravda, že názory odborníkov na tento projekt sú rôzne. Zároveň sme si vedomí, že nejde o opatrenie, ktoré súčasné problémy s drogami u mládeže vyrieši. Som však presvedčený, že ak dnešný zážitok zanechá stopu čo i len u jedného školáka a odradí ho od užívania drog, považujem to za úspech. Aj pre mňa osobne bola prechádzka vlakom zaujímavým a silným momentom. Nielen protidrogová výchova, ale aj poukazovať na rôzne iné problémy, hovoriť o nich a najmä ich riešiť je, a aj naďalej bude v našom záujme,“ dodal Ján Nosko.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu