Vybité zuby či útok palicou. Pacienti v Rooseveltovej nemocnici sú agresívnejší, personál spravil rázny krok


Foto: Vybité zuby či útok palicou. Pacienti v Rooseveltovej nemocnici sú agresívnejší, personál spravil rázny krok Foto: Pexels

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici nedávno upozornila na zvýšenie neadekvátneho až agresívneho správania sa pacientov a ich sprevádzajúcich osôb voči zdravotníkom. V tomto roku už zaznamenala 22 hlásení, ktoré sa týkali verbálneho či fyzického napadnutia. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Najväčší počet hlásení pochádza z Oddelenia urgentného príjmu, Psychiatrickej kliniky SZU a Internej kliniky SZU. Nemocnica však tvrdí, že toto číslo nezodpovedá reálnemu počtu prípadov neprimeraného správania sa pacientov a príbuzných, nakoľko sú hlásené len tie najzávažnejšie z nich.

Zdravotnícky pracovník je považovaný v zmysle zákona za chránenú osobu, čo znamená, že pri napadnutí sa ukladanie trestu odňatia slobody podmieňuje vyššou trestnou sadzbou.



„Je pre nás úplne neakceptovateľné, že osoby, ktoré denne pomáhajú a liečia pacientov, sa musia pri svojej náročnej práci ešte aj zaoberať neadekvátnym, vulgárnym a často až násilným správaním neprispôsobivých pacientov a ich rodinných príslušníkov,“ napísala nemocnica. Zároveň prosí, aby pacienti zdravotníkov rešpektovali a boli navzájom ohľaduplní.

Navštevujú kurz sebaobrany

„Naši zdravotníci z vybraných oddelení začali navštevovať kurz asertívnej komunikácie a zmierňovania konfliktov, tiež kurz šetrnej sebaobrany proti agresii pacientov,“ uviedla podľa portálu MY Bystrica Rooseveltova nemocnica.

Niekoľkohodinový intenzívny kurz sa im zíde nielen riešení konfliktov. Takisto aj v situáciách, kedy môžu byť ohrození na zdraví. „Počas kurzu sa viacero našich sestier podelilo so svojimi skúsenosťami, kedy sa ocitli zoči – voči agresívnym pacientom, stretli sa s ťažkým fyzickým napadnutím. Vybité zuby, útok palicou, modriny, škrabance, vyhrážky, žiaľ, aj toto je realita ich práce a poslania,“ opísal personál nemocnice.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu