Polícia varuje pred falošnými predvolaniami: na správy tohto typu nereagujte


Foto: Polícia varuje pred falošnými predvolaniami: na správy tohto typu nereagujte Foto: Facebook/Polícia Slovenskej republiky

Polícia upozorňuje na falošné predvolania a obvinenia, ktoré sa vyskytujú čoraz častejšie. Podvodníci zneužívajú logo Policajného zboru či iných medzinárodných organizácií a menia údajne spáchané trestné činy a mená policajných funkcionárov. Stále je však za tým ten istý podvod.

Postup je zvyčajne rovnaký. Podvodníci najskôr zašlú obvinenie alebo predvolanie, v ktorom sa vyhrážajú súdom za spáchaný trestný čin. Jedná sa najmä za obvinenie, ktoré súvisí so šírením detskej pornografie. Vyzývajú k reakcii, pričom sa vyhrážajú pokutami či väzením. Po nadviazaní kontaktu sa podvodníci snažia o získanie platobných údajov alebo priamo platbu prevodom na účet. 

V prípade nájdenia podobného podvodu v e-mailovej schránke polícia odporúča zablokovať odosielateľa a vyhnúť sa tak opätovným správam. Na prílohu sa neodporúča klikať, sťahovať ani ju otvárať - môže obsahovať vírus, ktorý by mohol infiltrovať zariadenie. Na e-maily tohto typu, teda e-maily v súvislosti s predvolaním a následnou platbou, sa neodporúča v žiadnom prípade odpisovať.

Ak ste nebodaj podvodníkom poslali aj údaje z karty, odporúčame urýchlene kontaktovať vašu banku a zablokovať kartu. Potom utekajte na políciu podať oznámenie,“ vyzýva Polícia Slovenskej republiky.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky