Boj za zachovanie histórie: Archeologický tím spúšťa v okolí Banskej Bystrice výskum, ktorý bude prvý svojho druhu


Foto: Boj za zachovanie histórie: Archeologický tím spúšťa v okolí Banskej Bystrice výskum, ktorý bude prvý svojho druhu
Galéria: 7 fotiek
Foto: Facebook/Ján Nosko

V Kremničke začína nový archeologický výskum, ktorý bude prvý svojho druhu. 

Mesto Banská Bystrica sa stará o vojnové hroby a pietne symboly, medzi ktoré patrí aj Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke. Táto lokalita je miestom masakru, ktorý sa stal počas Druhej svetovej vojny a dodnes patrí medzi najväčšie zločiny spáchané na Slovensku.

V minulosti bola lokalita očistená, bola obnovená prístupová cesta. V roku 2022 bol objekt protitankovej priekopy a bunka v blízkosti pamätníka zapísaný ako samostatný vojnový hrob do Ústrednej evidencie vojnových hrobov. Dnes sa tu začína prvá fáza archeologického výskumu s cieľom získať relevantné podklady na rozšírenie pamiatkovej ochrany tejto lokality. 

Pracovný tím vedený docentom Pavlom Šteinerom z Katedry archeológie FF UKF v Nitre dnes začína s prieskumom detektormi kovov. V mesiacoch máj a jún plánujú vykonať sondáž protitankovej priekopy a betónového bunkra. Cieľom je identifikovať miesta popráv. Na jeseň sa plánuje realizácia druhej fázy archeologického výskumu.



Tím archeológov chce zistiť profil a rozmery priekopy, ktorá je zachytená na fotografiách z roku 1944, no nikdy nebola preskúmaná. Identifikáciou miest masových popráv by bolo možné získať argumenty pre vytvorenie ochranného pásma okolo pamätníka a priekopy.

V roku 2015, v prvom roku môjho pôsobenia vo funkcii primátora, sa nám podarilo schváliť nový Územný plán mesta Banská Bystrica, ktorý okolie masového hrobu v Kremničke začal chrániť a nedovoľoval ďalšiu výstavbu. Podľa zákona však aj nový územný plán musel akceptovať všetky dovtedy právoplatne vydané územné rozhodnutia, vrátane povolenia na vybudovanie novej ulice v blízkosti tohto pietneho miesta. To, že v tejto lokalite vyrástli domy, je niečo, čomu sme zabrániť nevedeli a nemôžeme niesť zodpovednosť za tých, ktorí v roku 1999 výstavbu na tomto mieste povolili,“ vysvetľuje Ján Noe

Mesto Banská Bystrica plne podporuje návrh na vydanie rozhodnutia o stavebnej uzávere. Hlavným dôvodom je zachovanie dôstojnosti tejto historicky známej lokality.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Ján Nosko