Ako získať dotáciu na zateplenie domu? Zistite, či na ňu máte nárok aj vy


Foto: Ako získať dotáciu na zateplenie domu? Zistite, či na ňu máte nárok aj vy Foto: soas.sk, Facebook/Tomáš Taraba

Minister životného prostredia Tomáš Taraba v spolupráci so Slovenskou agentúrou životného prostredia (SAŽP) pripravujú výzvu Obnov dom mini, na ktorú vyčlenili 36 miliónov eur. Príspevok na zateplenie domu by mohlo získať vyše 3 060 žiadateľov. Informoval o tom poverený generálny riaditeľ Juraj Moravčík.

Výzvu na čiastkovú obnovu rodinných domov majú pripraviť a vyhlásiť do 30. júna. Príspevok poskytnú na zateplenie častí stavebných konštrukcií, výmenu okien a dverí, výmenu zdroja tepla či inštaláciu obnoviteľných zdrojov energie. Oprávnenými žiadateľmi sú podľa rezortu fyzické osoby, ktoré splnia podmienku ohrozenosti energetickou chudobou podľa vopred určených ekonomických indikátorov. Tie budú stanovené v spolupráci s relevantnými orgánmi.

„Bude cielená do oblasti Banskobystrického samosprávneho kraja a Košického samosprávneho kraja. Práve tam, kde je podľa údajov Európskej komisie najvyššia miera znečistenia ovzdušia, čiže reagujeme aj na rozsudok Európskeho súdneho dvora,“ vysvetlil Moravčík s tým, že rezort zároveň určí konkrétne obce a mestá, ktorých obyvatelia budú môcť o nenávratný finančný príspevok žiadať. Podľa neho by sa už po novom nemuseli úradom predkladať energetické certifikáty.



Vyčlenené prostriedky je možné v prípade záujmu zvýšiť. Plánujú zvýšiť aj počet hodnotiteľov, ktorí poskytujú energetické certifikáty. „Momentálne sme v procese náboru zamestnancov a ak bude proces úspešný, o čom som presvedčený, že bude, mali by sme od 2. mája prijať 37 alebo 38 zamestnancov práve do pobočiek Banská Bystrica a Košice, Prešov,“ oznámil Moravčík. Rodinám budú priamo v teréne pomáhať so žiadosťami vyškolení pracovníci.

Vláda kritizuje bývalé vedenie štátu

Poverený generálny riaditeľ informoval aj o úrokoch z omeškania za včas nevyplatené faktúry po bývalom vedení. Pôvodných 90 000 eur sa mu tak podarilo znížiť približne na 70 000 eur. 

Podpredseda PS a Európskeho parlamentu Martin Hojsík v pondelok poukázal na to, že envirorezort je najpomalšou vládnou inštitúciou pri napĺňaní plánu obnovy. Osobitne upozornil na nedostatky v programe Obnov dom. „Táto dotačná výzva od začiatku čelila našej kritike za pomalé riešenie žiadostí. Často sa na odpovede čakalo a, žiaľ, stále čaká mesiace,“ zhodnotil.

Podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu je dôvodom pomalého vyplácania práve nutnosť predložiť energetický certifikát, ktorú nastavila predchádzajúca vláda. „Potvrdenie vydáva približne 120 ľudí na Slovensku, odborných špecialistov, ktorí nestíhajú, a keďže nestíhajú, tak ľudia tieto certifikáty nevedia získať,“ povedal Taraba.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu