VIDEO: Ikonické detské ihrisko Hexagon v Banskej Bystrici už čoskoro znovu otvoria


Foto: VIDEO: Ikonické detské ihrisko Hexagon v Banskej Bystrici už čoskoro znovu otvoria
Galéria: 9 fotiek
Foto: banskabystrica.sk

Koncom šesťdesiatych rokov v Banskej Bystrici pod Pamätníkom SNP osadili detské ihrisko „Hexagon“. Po viac ako 50 rokoch sa dočkalo rekonštrukcie.

Originálny Hexagon bol odhalený v roku 1969. Generácie obyvateľov ho kedysi využívali ako detské ihrisko, no nedostatočná údržba v minulosti a vandalizmus ho poškodili. Znalecký posudok k obnove diela vypracovala v roku 2022 Darina Arce, v roku 2023 zase zámer obnovy sochár Matúš Jančura, keď sa začalo aj s jej prvou etapou.


V úvodnej fáze sa zrealizovala inventarizácia a spracovala sa kompletná výkresová a výrobná dokumentácia. Následne sa v dielni v Slovenskej Ľupči vyhotovili formy na výrobu jednotlivých prefabrikovaných dielcov. V druhej etape sa realizovali úpravy poškodených foriem a začalo sa s odlievaním samotných odliatkov.

Aktuálne sa práce sústreďujú priamo v lokalite Parku pod Pamätníkom SNP. Hexagon je obnovovaný pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici. „Odokryli sme základy najrozsiahlejšieho objektu Hexagonu, ktorý sa v parku nachádza a opravujeme betónové základy. Keď vytvrdne betón, začneme inštalovať nami vyrobené prefabrikované dielce, ktoré z  neho zmizli. Dielo chceme v maximálne možnej miere dať do pôvodného stavu,“ povedal sochár Matúš Jančura.



V dielni v Slovenskej Ľupči vyrábali štyri typy prefabrikátov a z každého po sedemnásť kusov, pričom k dnešnému dňu spotrebovali okolo štyri tony betónu a tonu a pol cementu. „Pôvodné prefabrikáty boli vyrábané na vibračných stoloch, čo dalo betónu dlhodobú trvácnosť. Myslím si, že naše odliatky by mali túto kvalitatívnu úroveň dosiahnuť tiež. Verím, že životnosť bude aspoň taká dlhá ako doteraz a dielo vydrží veľa ďalších rokov. Samozrejme, každá vec potrebuje patričnú údržbu, od čoho následne bude záležať aj životnosť,“ pokračoval Jančura. 

Podľa odborníkov ide o unikátne dielo, pretože ho vyrábal dizajnér a nie sochár. Aj to robí obnovu Hexagonu zaujímavou. „Je inšpiratívne vidieť ako Ján Ondrejovič rozmýšľal o ergonómii a o funkčnosti, a ako nanášal vrstvy,“ dodal Jančura.

Na kompletnú obnovu Hexagonu samospráva vyčlenila finančné prostriedky vo výške 67 200 eur. „Som rád, že po komunikácii s historikmi a odborníkmi v uplynulých rokoch sme dospeli k záveru, akým spôsobom obnovu Hexagonu zrealizovať. Verím, že všetky práce pôjdu podľa predstáv a na Medzinárodný deň detí by sme mohli obnovené dielo otvoriť,“ povedal primátor Ján Nosko.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu