Saharský prach opäť zašpiní Slovákom autá či balkóny. Kedy sa naň pripraviť a ako ho odstrániť?


Foto: Saharský prach opäť zašpiní Slovákom autá či balkóny. Kedy sa naň pripraviť a ako ho odstrániť? Foto: Redakcia

Saharský prach sa začiatkom týždňa opäť dostal nad územie Slovenskej republiky a v nasledujúcich dňoch bude jehov množstvo rásť. „Vďačiť za to môžeme veľmi teplému, pôvodom tropickému vzduchu, ktorý sa k nám dostáva od juhozápadu,“ informuje imeteo.sk.

 Najvyššiu prachovú záťaž môžeme očakávať v utorok popoludní a k večeru. Potrápi najmä ľudí na západnom a strednom Slovensku. „Celkovo s prachom v ovzduší treba počítať až do noci z piatka na sobotu. Následne sa z nášho územia nakrátko vytratí, aby sa s príchodom tretieho aprílového týždňa znovu vrátil,“ dodáva portál.

Ako piesok správne odstrániť?

Piesok by ste z auta v žiadnom prípade nemali odstrániť prstami, pretože jemné častice môžu na vrstve laku zanechať ryhy. Čelné sklo by ste mali vyčistiť ešte predtým, než použijete stierače, aby ste predišli poškodeniu skla a gumičiek.

Odporúča sa povrch opláchnuť vodou a až potom použiť saponát. Ideálne je piesok stierať v 45-stupňovom uhle. Samozrejme, využiť môžete aj služby profesionálnej autoumyvárne.



Čo nás čaká v najbližších dňoch

Séria mimoriadne teplých dní bude pokračovať aj naďalej. Do našej oblasti bude od juhozápadu naďalej prúdiť veľmi teplý, pôvodom tropický vzduch, uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Situácia sa výraznejšie nezmení, akurát sa od západu bude približovať studený front, ktorý v stredu ukončí toto mimoriadne teplé obdobie.

Veľmi teplo bude aj na horách. Potrápiť nás môže silnejší vietor, a to najmä na západe Slovenska. Spočiatku bude slabý, ale následne sa od západu na celom území rozfúka. Na horách treba počítať s prudkým až búrlivým vetrom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu