ONLINE: Prezidentské voľby vyhral Peter Pellegrini. Toto vám nezabudnem, povedal Korčok


Foto: ONLINE: Prezidentské voľby vyhral Peter Pellegrini. Toto vám nezabudnem, povedal Korčok Foto: Facebook/Podunajské Biskupice

Novým prezidentom Slovenskej republiky sa stal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Priebežné výsledky volieb môžete sledovať na https://www.zilinak.sk/volby2024. 

ONLINE

0:25 „Gratulujem Petrovi Pellegrinimu. Chcel by som veriť, že bude lepším prezidentom, ako je predsedom parlamentu,“ reaguje na výsledky volieb líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

0:22 Svoje stanovisko poslala k výsledku volieb aj súčasná prezidentka Zuzana Čaputová. „Blahoželám Petrovi Pellegrinimu k víťazstvu v prezidentských voľbách. Prajem mu úspešný výkon mandátu, ktorého sa ujme 15. júna. Pri každých slobodných voľbách sa časť spoločnosti teší a časť je sklamaná. Dôležité je, aby od momentu zvolenia nový prezident pôsobil tak, aby sa žiadna časť spoločnosti necítila porazená. Aby radosť z víťazstva išla ruka v ruke s vedomím služby pre všetkých občanov Slovenska, nielen pre tých, ktorí ho zvolili. Oceňujem vysokú účasť vo voľbách a ďakujem občanom, ktorí využili svoje volebné právo. Ďakujem tiež všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a úspešnej realizácii volieb,“ uvádza v stanovisku.

0:19 „Takýto výsledok som nečakal. Peter podporovali sme ťa, ale to neznamená, že s tým máme skončiť. Nastanú ešte ťažšie časy,“ povedal exprezident Gašparovič. Peter Pellegrini ho po jeho prejave objal. 

0:15 „Chcem ti zablahoželať k výsledku, o ktorý som sa pokúšal aj ja, ale asi som nemal dobre nastavené hviezdy. Ja si myslím, že teraz by si mohol aj ty povedať, takto sa to robí do psej matere,“ vraví premiér Robert Fico na tlačovej konferencii Petrovi Pellegrinimu.

0:08 „Neviem ako to mám povedať, miešajú sa mi emócie. Chcem poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prišli k volebným urnám. Po všetkom, čím som si musel v kampani prejsť, je to pre mňa obrovským zadosťučinením,“ povedal Peter Pellegrini v prvom vystúpené po oficiálnych výsledkoch. „Moja kampaň nebola postavená proti niekomu. Robil som to pre ľudí. Vedel som, že keď to robíte od srdca, nájdete v sebe silu, aby ste ten výsledok dosiahli,“ dodáva. Líder Hlasu-SD je viditeľne rozcítený. Po chvíli po priznáva aj sám: „Možno dnes nedám tu najlepšiu reč v živote lebo som emočne vypätý.“


23:56 „Som úprimne sklamaný. Som rozčarovaný. Ale keďže som dušou športovec, treba prijať výsledok. Dovoľte mi v mojom vlastnom mene pogratulovať víťazovi Petrovi Pellegrinimu,“ povedal Ivan Korčok na tlačovej konferencii. Poďakoval všetkým voličom a politickým stranám, ktoré ho podporili. Zaútočil aj na Petra Pellegriniho: „Na Slovensku sa dá stať prezidentom aj tak, že budete viesť netransparentnú kampaň. Dá sa stať prezidentom tak, že budete šíriť nie len nenávisť, ale aj tak, že z toho druhého urobíte kandidáta vojny. Toto vám nezabudnem, nie len kvôli mojim dvom synom. Ale kvôli občanom Slovenskej republiky. Rozhodla vysoká účasť a ja ju rešpektujem. Ale rozhodol strach.“


23:50 Sčítaných je 96,05 % okrskových zápisníc. Peter Pellegrini získal 54,32 % hlasov a Ivan Korčok 45,67 %.

23:43 Do volebnej centrály Petra Pellegriniho napokon prišiel aj premiér Robert Fico a minister obrany Robert Kaliňák.

23:39 Volebná účasť sa pri 92,89 % sčítaných zápisníc pohybuje na úrovni 60,19 %. Prezidentom slovenskej republiky sa stane Peter Pellegrini. 

23:30  Pri 88,07 % sčítaných zápisníc Pellegrini dosahuje výsledok 55,88 %. Ivan Korčok získal 44,11 % hlasov.

23:18 Sčítaných je 80,11 % zápisníc. Náskok má stále Peter Pellegrini. Získal 56,71 % hlasov a jeho súper Ivan Korčok 43,28 %. Volebná účasť dosiahla 58,70 %.

23:14 Do volebného štábu Petra Pellegriniho prišiel aj dvojnásobný bývalý prezident Ivan Gašparovič.

23:10 Predseda SNS Andrej Danko zverejnil fotografiu z volebnej miestnosti až po skončení moratória. 


23:07 Peter Pellegrini vedie s 57,60 % hlasov. Ivan Korčok získal 42,39 % pri 67,59 % sčítaných okrskových zápisniciach. 

22:57 Sčítaných je 49,44 % okrskových zápisníc. Stále vyhráva Peter Pellegrini s 59,31 % hlasov. Ivan Korčok získal 40,68 %. Projekcia Denníka N zmenila svojho favorita. Veľmi tesne by podľa nej vyhral Ivan Korčok. 

22:45 „Ja som si tú kampaň odmakal a nie som posera, aby som sem prišiel len vtedy, keď Ivan Korčok vyhrá,“ povedal Igor Matovič pre TV Markíza. 

22:42 Projekcia Denníka N naznačuje veľmi tesné víťazstvo Petra Pellegriniho. Získal by 50,4 % hlasov a Ivan Korčok 49,6 %.

22:39 Sčítaných je 15,07 % hlasov. Pellegriniho náskok sa znížil na 65,98 %. Korčok získal 34,01 % hlasov.



22:36 „Možno zase Bratislava rozhodne,“ povedal bývalý prezident Andrej Kiska v štábe Ivana Korčoka. Tvrdí, že Korčok spravil v regiónoch maximum. „Tuším, že som ešte nervóznejšia ako keď som kandidovala ja,“ povedala Magda Vášáryová. 

22:30 „Ja osobne som presvedčený o tom, že sa Slováci rozhodli správne. Verím, že to dopadne dobre. Bol som podstatne nervóznejší pred prvým kolom. Teraz viem, že sme spravili maximum,“ povedal TV Markíza minister vnútra a generálny manažér strany Hlas-SD

22:29 Do volebného štábu Ivana Korčoka prišiel aj líder hnutia Slovensko Igor Matovič a bývalý minister vnútra Roman Mikulec.

22:23 Štatistický úrad zverejnil prvé čísla. Sčítaných je 0,03 % zápisníc. Volebná účasť dosahuje 61,43 %. Peter Pellegrini zatiaľ dosiahol 76,59 % a Ivan Korčok 23,40 %.


22:19 Exkluzívny prieskum Medianu pre RTVS ukázal volebnú účasť 75 %. Druhé kolo by podľa neho vyhral Ivan Korčok s 51,1 % hlasov. Peter Pellegrini by získal 48,9 %.

22:13 Peter Pellegrini pre TV Markíza povedal, že si na výsledok volieb nikde nestavil. „Netrúfol by som si staviť. Bude to boj so cťou. Dnes možno aj pri 94 % sčítaných hlasov nebudeme vedieť, kto je víťaz,“ vraví Pellegrini. Potvrdil, že Rytmusa do volebného štábu nepozval. Vo volebného štábu nebol oficiálne pozvaný žiaden infuencer.

22:05 Všetky volebné miestnosti sú oficiálne uzavreté. Volebné komisie začínajú spočítavať hlasy. 

21:56 Ako to vyzerá vo volebnom štábe Petra Pellegriniho? Pozrite si zábery. 


21:48 Ivan Korčok prichádza aj spolu s manželkou do volebného štábu. „Ostáva pár minút. Prosím všetkých, aby využili svoje volebné právo,“ povedal Ivan Korčok vo svojom úvodnom slove. „Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodinám tragickej dopravnej nehody na Spiši. Neviem si tú bolesť predstaviť,“ reagoval Korčok na nehodu autobusu, ktorá v Spišskom Podhradí zrazila desať ľudí. O život prišli tri maturantky.


21:38 Šéf Hlasu-SD dorazil do volebného štábu. „Zažil som veci, o ktorých som netušil, že ešte po 20 rokoch v politike budem musieť zažívať,“ zneli prvé slová Petra Pellegriniho počas volebnej noci. Zároveň však dodáva, že ho útoky povzbudili a osobnostne posilnili. Potvrdil, že predseda SNS Andrej Danko je mimo Bratislavy ale dodal, že spolu komunikovali.


21:32 Jeden z petržalských okrskov hlási polhodinu pred zatvorením volebných miestností volebnú účasť 83 %. Volebná účasť v celej mestskej časti sa vyšplhala na 65 %. Informoval o tom reportér TV Markíza Braňo Tomaga.

21:20 TV Markíza zverejnila exkluzívny prieskum agentúry FOCUS, z ktorého vyplýva, že 68 % Slovákov si myslí, že by sa prezident mal postaviť na odpor, ak vláda robí niečo zlé. 29 % si myslí, že by mal za každých okolností s vládou spolupracovať a 3 % sa vyjadriť nevedeli.

21:10 Vo volebnom štábe Ivana Korčoka majú vystúpiť speváčka Katarína Koščová a Adam Pavlovčin.

21:00 Do Senice prišiel do volebnej miestnosti jeden z voličov naozaj netradične. Pricválal na koni. Informuje o tom My Záhorie.

20:36 Krátko po ôsmej hodine večer odvolil aj premiér Robert Fico. “Dnes som stihol všetko, čo som si naplánoval. Verím, že aj Vám, ktorí ste mali celý deň povinnosti, zostala chvíľka času na voľby. Pekný večer,” napísal na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu