Znovuzrodenie histórie: Začína rekonštrukcia žiarskeho kaštieľa


Foto: Znovuzrodenie histórie: Začína rekonštrukcia žiarskeho kaštieľa
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom

Mesto Žiar and Hronom sa pustilo do ambiciózneho projektu rekonštrukcie svojej historickej dominanty, biskupského kaštieľa. S finančnou podporou vo výške 4,2 milióna eur z programu obnovy plánuje mesto modernizovať a zefektívniť tento významný pamiatkový objekt.

Spolu s estetickými zmenami a modernizáciou kaštieľa bude rekonštrukcia zameraná aj na zvýšenie energetickej efektívnosti objektu, čo by malo viesť k celkovému zníženiu nákladov na energie o 50 %.

Primátor mesta Žiar nad Hronom, Peter Antal, uviedol, že projekt rekonštrukcie kaštieľa je dôležitým krokom v záchrannej misii tohto historického symbolu mesta. Pre mesto a jeho obyvateľov to predstavuje príležitosť obnoviť a zachovať si významnú časť kultúrneho dedičstva.

Kaštieľ sme v roku 2018 kúpili s tým, že chceme z neho vytvoriť reprezentačné sídlo mesta, určené všetkým obyvateľom a zachovať ho pre budúce generácie. Rekonštrukcia objektu je veľkým a dôležitým krokom, aby sme to naplnili,“ uviedol primátor.


Práce na kaštieli zahŕňajú obnovu fasády, výmenu okien, dverí a ďalších architektonických prvkov, okrem toho aj zefektívnenie technických systémov a zariadení. Začiatok prác sa očakáva v najbližších dňoch.

Tieto miestnosti boli v minulých rokoch sprístupnené aj verejnosti a ľudia mohli navštíviť kaštieľ prostredníctvom komentovaných prehliadok. Preto vieme, aký to malo pre Banskobystrický kraj historický význam,“ zdôraznil Antal.

Žiarsky kaštieľ bude po rekonštrukcii slúžiť nielen ako historická pamiatka, ale aj ako moderné centrum kultúrneho a komunitného života. Mesto plánuje využívať obnovený kaštieľ na rôzne kultúrne a spoločenské podujatia, tiež pre účely vzdelávania a umenia.

Plánované dokončenie celého projektu je stanovené na koniec roku 2025.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Mesto Žiar nad Hronom