Plachá fena prešla už stovky kilomerov. Ak ju uvidíte, neváhajte to nahlásiť


Foto: Plachá fena prešla už stovky kilomerov. Ak ju uvidíte, neváhajte to nahlásiť
Galéria: 3 fotky
Foto: Facebook/CPZ - Centrum Prevýchovy Zvierat - KS Nová Baňa

V pohraničí medzi Banskobystrickým a Žilinským krajom sa už niekoľko týždňov túla fena československého vlčiaka. Centrum Prevýchovy Zvierat v Novej Bani sa venuje intenzívnemu pátraniu a pravidelne zdieľa nové informácie o jej pohybe na sociálnych sieťach. 

Vzhľadom na to, že fena už prešla stovky kilometrov, je zrejmé, že sa nejedná o zatúlaného domáceho miláčika. Miestni obyvatelia, dobrovoľníci z rôznych združení a dokonca aj mestská polícia a poľovníci sa zapájajú do jej hľadania.

Pravdepodobne ide o vyhodené zviera, ktorému postupne dochádzajú sily. Aj keď oňho zjavne majiteľ nemá záujem, nakoľko po ňom nepátra, na osude zatúlaného vlčiaka mnohým ľuďom záleží a neprestávajú hľadať.

Najväčším problémom je neustála zmena miesta pohybu. Fena sa vyhýba kontaktu s ľuďmi, je veľmi plachá a prechádza veľké vzdialenosti, čo komplikuje jej odchyt. 


Jej citlivosť najmä voči mužom znamená, že človek by mal byť pri kontakte s ňou obzvlášť opatrný a držať sa zásad - neprekážať jej v pohybe, nekričať na ňu a zbytočne sa k nej nepribližovať. Výnimkou je situácia, kedy by bol človek schopný vyhodiť jej z auta jedlo, čím by ju aspoň na chvíľu zdržal na jednom mieste.

„Prosíme, volajte nám hneď ako ju uvidíte. Zatiaľ sa ju nepodarilo nikde zastihnúť v kľude, nájsť miesto, kde by sa naučila na kŕmenie a odchytovú klietku. Veterinár s narkotizačnou zbraňou, sa v takomto prípade naozaj nedá využiť, šanca na jej nájdenie v zvolený deň je takmer nulová a pri tejto kondičke by ešte stihla aj po fuknutí obehnúť 5 dedín,“ vyzývajú pracovníci centra.

Ak túto fenu niekde uvidíte, čo najrýchlejšie kontaktujte odborníkov. Neváhajte a zavolajte na číslo 0917 875 616. Odborníci z centra prevýchovy zvieraťa vám pomôžu s ďalším postupom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/CPZ - Centrum Prevýchovy Zvierat