Banská Bystrica prijala výzvu. Plánuje aktívne bojovať proti klimatickým zmenám


Foto: Banská Bystrica prijala výzvu. Plánuje aktívne bojovať proti klimatickým zmenám
Galéria: 10 fotiek
Foto: banskabystrica.sk

Mesto Banská Bystrica prijalo výzvu na zmenu klímy. Vo štvrtok 4. apríla sa v Cikkerovej sieni historickej Radnice na Námestí SNP konala záverečná konferencia projektu Reakcia na zmenu klímy mesta Banská Bystrica, na ktorý získala grant v roku 2021.

Počas uplynulých rokov sa vďaka tomu podarilo naplánovať a zrealizovať viaceré opatrenia, ktoré pomáhajú zmierniť dopady a prispôsobiť sa klimatickej zmene. Cieľom konferencie bolo oboznámiť verejnosť s výsledkami projektu, a rovnako informovať o ďalších krokoch.

V rámci projektu sa podarilo zrealizovať množstvo úspešných opatrení a vylepšení, hlavne v materských a základných školách či verejných priestoroch. Ide o komplexné či čiastočné rekonštrukcie, výmenu osvetlení a kotlov, skvalitnenie zelených plôch a detských ihrísk, podporu cyklomobility a vytvorenie parkovacích priestorov s nabíjacími stojanmi.

Mesto má ambiciózne plány do ďalších rokov. V rámci konferencie boli odprezentované skúsenosti a príklady dobrej praxe z Nórska, a to hlavne z Osla. 


„Oslo podniklo viaceré kroky a naše ciele sú ambiciózne: stať sa do roku 2030 uhlíkovo neutrálnym mestom,“ vyjadril sa hrdo partner projektu Jørn Holm Hansen. Ten tiež zdôraznil, že zmeny klímy sú citeľné, a to nielen v Nórsku.

Banská Bystrica sa chce v budúcnosti angažovať v oblasti zmiernenia zmeny klímy ešte viac. Plánuje pokračovať v realizácii projektov a zavádzať opatrenia, ktoré budú prispievať k udržateľnému rozvoju.

V pláne sú rekonštrukcie verejných budov, obnova verejného osvetlenia, realizácia zelených sídlisk a zelených striech, projekty na budovanie fotovoltických elektrární a mnohé ďalšie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Facebook/Mesto Banská Bystrica