Pôrodnicu v Žiari nad Hronom definitívne zatvorili. Kde budú rodiť mamičky?


Foto: Pôrodnicu v Žiari nad Hronom definitívne zatvorili. Kde budú rodiť mamičky? Foto: ziar.sk

Vedenie nemocnice AGEL Žiar nad Hronom po trojmesačnom prerušení činnosti neobnovilo žiarsku pôrodnicu a požiadalo župu o zrušenie povolenia na jej prevádzkovanie. Dôvodom má byť kritický nedostatok lekárov a sestier. Zatvorenie nepretržitej 24-hodinovej prevádzky gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia malo byť predbežne na tri mesiace.

S takýmto krokom nesúhlasila ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, vedenie mesta, ale aj primátori susedných miest a vedenie Banskobystrického kraja. Predstavitelia samosprávy preto vyzvali spoločnosť AGEL na vzájomné rokovanie s cieľom vyriešiť túto situáciu. Ako však spoločnosť prostredníctvom svojej hovorkyne priznala, z pohľadu počtu lekárov je situácia na oddelení v Žiari zložitá už dlhodobo.

Nemocnica tvrdí, že robila, čo mohla, ale kvalifikovaný personál nezohnala. „To sa nám v priebehu posledných mesiacov nepodarilo, preto sme boli nútení požiadať samosprávny kraj o zrušenie pôrodnice v Žiari nad Hronom. Robili sme maximum pre to, aby sme pôrodnicu zachránili,“ uvádza sa v stanovisku nemocnice.


Vo Zvolene či v Leviciach

Ako uviedlo vedenie BBSK, z pohľadu zákonných možností majú možnosť túto informáciu iba zobrať na vedomie. Kraj však stále rokuje ohľadom novej zmluvy, ktorá súvisí práve so žiarskou nemocnicou. Deti sa však nateraz v žiarskej nemocnici rodiť nebudú a mamičky z celého regiónu budú musieť cestovať do najbližších nemocníc vo Zvolene alebo v Leviciach.


Ako nemocnica deklaruje, k dispozícii majú sanitky, preto by mala byť bezpečnosť rodičiek zaručená. Vedenie župy chce vytvoriť také podmienky, aby sa v budúcnosti činnosť pôrodnice obnovila. Prax ale ukazuje, že to nebude jednoduché. Lekárom a sestrám, ktorí v žiarskej pôrodnici pracovali, ponúkla spoločnosť AGEL miesta vo Zvolene a v Leviciach. Veľa zamestnancov túto ponuku prijalo.

V žiarskej pôrodnici sa deti rodili dlhých 60 rokov. Táto éra nateraz skončila a Žiar sa zaradil k mestám ako Banská Štiavnica a Krupina, v ktorých pôrodnice skončili už skôr.

„Osobne je mi veľmi ľúto, že v nemocnici, ktorá je spádovou pre približne 100-tisíc obyvateľov, nebude možné poskytovať zdravotnú starostlivosť pre rodičky a novorodencov. Spolu s Ladislavom Kukolíkom, kolegami primátormi okolitých miest, predsedom a poslancami BBSK a mnohými predstaviteľmi, sme sa snažili tomuto kroku zabrániť. Bohužiaľ, bezvýsledne,“ uviedol žiarsky primátor Peter Antal.

Aktuálne sa bude sústrediť na to, aby sa zachovali všetky ostatné oddelenia nemocnice v Žiari nad Hronom: „S kolegami v parlamente BBSK budeme presadzovať, aby sme dokázali do zmluvy dostať to, aký bude rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti v našej nemocnici. Teda to, čo deklaroval AGEL na zastupiteľstve BBSK, aby sa dostalo aj do reálneho dodatku, aj so sankciami v prípade nedodržania podmienok.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu