FOTO: Smetiarske autá majú nového maskota, volá sa Supermárius. Vymyslel ho šiestak Matej


FOTO: Smetiarske autá majú nového maskota, volá sa Supermárius. Vymyslel ho šiestak Matej
Galéria: 6 fotiek
Foto: banskabystrica.sk

Žiaci základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Bystrica sa mohli počas novembra a decembra 2023 zapojiť do súťaže s názvom Maskot na smetiarske autá. Na hodinách výtvarnej výchovy stačilo nakresliť, ako by mala postavička vyzerať a súčasne jej vymyslieť aj meno.

Súťaž o maskota všetkých smetiarov vyhlásila spoločnosť Marius Pedersen, a. s., v spolupráci so samosprávou. Zapojilo sa do nej deväť banskobystrických základných škôl, ktoré koncom minulého roka odovzdali práce svojich žiakov. Šancu vyhrať mala škola, trieda, ale aj jednotlivec, ktorý nakreslil najkrajšieho maskota.

„Som rád, že naši školáci majú fantáziu, ktorú, ako sme sa presvedčili, využili pri kreslení maskota. Do súťaže bolo doručených okolo 490 výkresov s výtvormi žiakov základných škôl. Vybrať najzaujímavejšiu postavičku bolo pomerne náročné, ale podarilo sa. Dôraz sme pritom kládli nielen na prepojenie maskota s témou komunálneho odpadu, ale aj na tému ekológie a recyklácie, čo víťazný návrh spĺňa,“ zhodnotil Martin Majling, druhý zástupca primátora.



Porota z množstva návrhov vybrala víťazného maskota. Jeho autorom je žiak šiesteho ročníka zo Základnej školy Golianova 8, Matej Valent, ktorému dnes vyhlasovatelia súťaže odovzdali vecné ceny. Zároveň sa jeho trieda zúčastní na výlete do Zvolena, kde školákom ukážu, ako funguje optická triediaca linka. Základnej škole boli súčasne odovzdané aj smetné koše na triedený zber komunálneho odpadu, a to podľa vlastného výberu.

„Najoriginálnejšie meno pre maskota vymyslela žiačka piateho ročníka zo Základnej školy Bakossova 5, Dominika Majerová, ktorá bola taktiež odmenená vecnou cenou. Pomenovala ho Supermárius. Víťazný maskot bude už v blízkom období zdobiť vozidlá, ktoré sa každý deň starajú o odvoz komunálneho odpadu na území mesta. Ďakujem všetkým základným školám, ktoré sa do súťaže zapojili,“ uviedla Marianna Klobušická, regionálna riaditeľka spoločnosti Marius Pedersen.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu