Debata na RTVS sa skončila. Čo zaznelo v poslednom prezidentskom dueli pred moratóriom?


Foto: Debata na RTVS sa skončila. Čo zaznelo v poslednom prezidentskom dueli pred moratóriom? Foto: Facebook/Ivan Korčok/Peter Pellegrini

Posledných pár hodín pred začiatkom moratória sa na Jednotke začne duel kandidátov na prezidenta Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho. Debatovať začnú o 20:10. Aktuálny súboj je podľa prieskumov veľmi tesný a zdá sa, že má každý prieskum iného víťaza. Percentuálny rozdiel je medzi nimi minimálny, na úrovni štatistickej odchýlky. Kto vyhrá prezidentské voľby a kto bude víťaz debaty na RTVS? Sledujete spolu s nami. 

ONLINE

21:27 Debata prezidentských kandidátov sa skončila.

21:21 Pellegrini povedal, že na obvinenia Igora Matoviča reagovať nebude. „Nebudem si míňať čas na tohto blázna,“ povedal. Korčoka obvinil, že na jeho mítingoch rozdával Korčokov tím plagáty, ktoré mali lídra Hlasu-SD haniť. 

21:20 Korčok na margo kampane vraví, že sa ide do osobných vecí a Pellegrini je predmetom posmechu a karikatúr. „Viete, aké to je, keď útočia na moju manželku? Na moje deti“ povedal Korčok ale zároveň dodáva, že si stojí za podnetom k časopisu Extra plus, ktorý vytlačil číslo na podporu Petra Pellegriniho. 

21:18 „Mám pocit, že posielaním zbraní na Ukrajinu situáciu len hrotíme, namiesto toho, aby sme front zastavili tam kde je,“ povedal Peter Pellegrini.

21:09 „Ak by Rusko napadlo nejakého člena aliancie, súhlasili by ste s vojenskou pomocou?“ pýta sa moderátorka Marta Jančkárová. Pellegrini tvrdí, že Slovensko má vybrakované zásoby a reálne nič nemáme. Korčok pripomína, že aj pri článku 5 o vyslaní vojakov rozhoduje vláda. „Slovensko nie je čierny pasažier. Občania vedia, že si máme vzájomne pomôcť,“ dodáva.

21:07 „Prečo sa bojíte povedať, že to, čo hovorí pán Harabin je absolútne nebezpečné pre krajinu?“ pýta sa Korčok Pellegriniho. Opätovne zopakoval, že odsudzuje kroky vlády izraelského premiéra a zabíjanie civilistov v Gaze.

21:02 Pellegrini odmieta, že by Slovensko otočil proti EÚ alebo NATO. „Ale musíme tam robiť suverénnu zahraničnú politiku. To je prienik, kde sa vieme s voličmi Štefana Harabina stretnúť,“ vraví a dodáva, že odmieta zabíjanie na ukrajinskom fronte a posielanie slovenských vojakov na Ukrajinu. Marta Jančkárová Petra Pellegriniho vyzýva, aby reagoval na Harabinov status. Ten od Pellegriniho chce, aby jasne deklaroval zastavenie Istanbulského dohovoru, DCA a dodávok zbraní na Ukrajinu od súkromných firiem. Pellegrini sa odpovedi vyhol so slovami, že prieniky s Harabinom už pomenoval.

20:52 Korčok pripomína, že Pellegrini bol súčasťou vlády 13 rokov. „Mňa z Rázsoch neskúšajte. Ja som bol minister zahraničných vecí a bolo jasné, kam Slovensko patrí. To je moja vizitka. Vašou je traktor na Rázsochách,“ vraví. Pellegrini sa ohradil, že sú pri moci päť mesiacov aj s cestou. Korčok pripomína Pellegriniho výrok, keď pred koncom jeho vlády povedal „bude to drahé“ a vtedajšia ministerka vnútra Denisa Saková mu odpovedala: „No a čo. Oni na to budú hľadať peniaze.“

20:49 Minister vnútra diskutuje s hľadaným extrémistom, namiesto toho, aby žiadal jeho vydanie na Slovensko,“ vraví Korčok. Tvrdí, že ak sa Pellegrini stane prezidentom, bude nad týmto držať „ochrannú ruku.“ Sarkasticky mu pogratuloval k tímu odborníkov, ktorý zostavil.

20:45 „Vy si myslíte, že oni vás podporujú prečo? Že od vás nebudú chcieť nič, aby ste konali proti vláde, ktorú oni neznášajú?“ pýta na Pellegrini Korčoka, ktorého dnes podporilo aj Matovičovo hnutie Slovensko a Remišovej Za ľudí.


20:43 Pellegrini tvrdí, že Čaputová pri novele Trestného zákona hrala vabank a on by zákon s pripomienkami vrátil parlamentu. Prezidentka sa ho rozhodla napriek svojmu presvedčeniu podpísať, aby mal Ústavný súd viac času na rozhodnutie.

20:40 „Ak si niekto vypýta mandát na znižovanie cien potravín, tak netreba ujsť od exekutívnej funkcie,“ vraví Korčok. Pellegrini mu odpovedá, že svoj politický súboj už vybojoval založením strany a získaním siedmych kľúčových ministerstiev. „Nikdy sa neotočím chrbtom podpore ľudí,“ vraví Pellegrini.

20:38 Pellegrini Korčoka vyzýva, nech sa ide pozrieť do Česka a pozrie si, ako premiér Fiala, prezident Pavel a šéfka parlamentu Adamová spolupracujú. „Preto mne nevyčítajte, že chcem spolupracovať s vládou,“ povedal.

20:36 „Ja som nemocnicu aspoň zvalil. Keby som bol premiérom, už stoji tretie poschodie,“ kritizuje Pellegrini Matovičovu vládu za to, že za tri a polroka nepostavila nemocnicu. Korčok bol vo vláde ministrom zahraničia.

20:31 „Vytvárane pokryvenú fikciu, že som bol 30 rokov v politike. Bol som 27 rokov v diplomatickej službe. Viedol som diskusie vstupu do NATO. Vy ste si výročie vstupu do NATO ani nevšimli,“ tvrdí Korčok. 

20:25 Pellegrini tvrdí, že Korčok nesie za stav Slovenska väčšiu mieru zodpovednosti ako on, pretože bol v štátnych funkciách dlhšie. „Aký ste vy vlastenec, keď ste nepustili ľudí k nášmu najvýznamnejšiemu pamätníku?“ pýta sa líder Hlasu-SD Korčoka, prečo nepustil ľudí k pamätníku SNP v Banskej Bystrici. Korčok na to zareagovať nevedel. „Bolo to počas covidových opatrení?“ tvrdí a dodáva, že si slovenskú vlajku sprivatizovali. 

20:23 Peter Pellegrini zaútočil na Ivana Korčoka a povedal mu, že pôsobí arogantne a tvári sa, že je jediným majiteľom pravdy. Korčok to odmieta.

20:19 Korčok tvrdí, že kvôli nemu nebolo potrebné organizovať koaličné rady. „Som rád za podporu strán, ktoré vedia, čo je právny štát,“ tvrdí Korčok a vraví, že Pellegrini je pre podporu Danka a Harabina schopný sa „otočiť na päte“. Dodáva: „Ja vládu nerozkývem, keď sa stanem prezidentom. Rozkývate ju vy.“ Korčok dodal, že odmieta osobné útoky Igora Matoviča na adresu Petra Pellegriniho.

20:18 „Ako si máme vysvetliť slová Igora Matoviča? Najväčšieho zla Slovenskej politiky. Som rád, že politik, ktorý zvulgarizoval politiku ma nemá rád,“ hovorí Pellegrini svojmu oponentovi.

20:14 „Jeden z koaličných partnerov ma označil za zlo. Som zvedavý ako zareaguje môj protikandidát,“ povedal Ivan Korčok a narážal na slová Andreja Danka, ktorý na tlačovej konferencii dnes deklaroval podporu Petrovi Pellegrinimu.

20:11 Debatu moderujú Marta Jančkárová a Marek Makara. Obaja kandidáti budú mať 30 minút čistého času plus záverečnú minútu na svoje posolstvo občanom.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu