Koniec spoločnosti AliExpress na Slovensku? Aktuálne čelí európskemu vyšetrovaniu


Foto: Koniec spoločnosti AliExpress na Slovensku? Aktuálne čelí európskemu vyšetrovaniu Foto: minea.com

AliExpress čelí závažnému problému. Európska únia (EÚ) spustila vyšetrovanie, ktoré môže spoločnosť vyhnať z Európy, píše portál techbyte.sk.

Európska komisia (EK) na svojom webe informovala o vyšetrovaní platformy, ktoré môže ukončiť pôsobenie aj na Slovensku. Komisia posúdi, či AliExpress porušuje akt o digitálnych službách, ktorý od 17. februára musia spĺňať všetky veľké platformy. 

Európska únia označila AliExpress za veľmi veľkú online platformu (VLOP) po tom, ako informovala o údajoch spotrebiteľov. AliExpress mesačne používa 104,3 milióna Európanov. Pre VLOP (Very Large Online Platform) platia prísne pravidlá, ktoré sú jasne definované v akte o digitálnych službách. EÚ sa domnieva, že AliExpress tieto pravidlá nerešpektuje.


Platforma nedodržuje niekoľko pravidiel

Ako EK ďalej informovala, vo vyšetrovaní sa zameria na niekoľko oblastí. Posvieti si na šírenie nelegálneho obsahu, ako aj skutočných alebo predvídateľných negatívnych účinkoch na ochranu spotrebiteľa.


Ide najmä o nedostatočné presadzovanie podmienok služby AliExpress zakazujúcich určité výrobky, ktoré predstavujú riziko pre zdravie spotrebiteľov (ako sú falošné lieky a potraviny, ako aj výživové doplnky), a konkrétne pre maloletých (prístup k pornografickému materiálu), ktoré tu môžu spotrebitelia stále nájsť.

Podľa Komisie platforma taktiež neposkytuje dostatok účinných opatrení na predchádzanie šírenia nezákonného obsahu alebo predchádzanie rizikám vyplývajúcim z vlastností, akými sú influenceri propagujúci nezákonné alebo škodlivé výrobky prostredníctvom „pridruženého programu“ AliExpress.

„Ochrana spotrebiteľov, najmä maloletých, je základným kameňom aktu o digitálnych službách. AliExpress musí dodržiavať svoje povinnosti týkajúce sa zmierňovania systémových rizík na svojej platforme a uplatňovať všetky ochranné ustanovenia na zaistenie bezpečnosti svojich služieb. Komisia teraz posúdi svoje opatrenia a overí ich súlad s našimi pravidlami,“ uviedla výkonná podpredsedníčka pre Európu pripravenú na digitálny vek, Margrethe Vestagerová.

Hĺbkové prešetrovanie môže trvať týždne až mesiace. Závisí to od viacerých faktorov vrátane zložitosti prípadu, rozsahu spolupráce dotknutej spoločnosti s Komisiou a uplatňovania práva na obhajobu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu