Firmy chcú prijímať, ale aj prepúšťať zamestnancov. Ako je na tom Banskobystrický kraj?


Foto: Firmy chcú prijímať, ale aj prepúšťať zamestnancov. Ako je na tom Banskobystrický kraj?

Na Slovensku pretrváva stúpajúca tendencia naberania zamestnancov. Vypláva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti ManpowerGroup. Vo všetkých regiónoch budú zamestnávatelia viac ľudí prijímať, ako prepúšťať.

Tak ako v minulom štvrťroku, aj v aktuálnom sú najsilnejšie nábory na východnom a západnom Slovensku, kde čistý index trhu práce (rozdiel medzi počtom zamestnávateľov, ktorí predpokladajú zvýšenie počtu zamestnancov a takých, ktorí očakávajú zníženie) je v obidvoch prípadoch 17 %.

Najmenej pracovníkov plánujú spoločnosti prijať na strednom Slovensku, kde čistý index trhu práce medzikvartálne klesol o 2 percentuálne body na 6 %. V hlavnom meste dosahuje čistý index trhu práce 11 %, čo je o 5 percentuálnych bodov menej v porovnaní s minulým kvartálom.

Foto: ManpowerGroup

Najviac nových pracovných príležitostí očakávajú firmy v sektore dopravy, logistiky a automobilovom priemysle, kde sa index trhu práce vyšplhal na 37 %. Takmer rovnaký nárast pracovných príležitostí očakávajú aj firmy v sektore finančníctva a nehnuteľností, kde index dosahuje 36 %. Na treťom mieste je sektor informačných technológií (22 %), ktorý si prilepšil o 3 percentuálne body oproti minulému kvartálu.



Komunikačný sektor čaká veľké prepúšťanie

Najhoršie je na tom sektor komunikačných služieb (-11 %), kde budú zamestnancov prepúšťať. Tento sektor aktuálne prechádza transformáciou z dôvodu technologických pokrokov, zmien preferencií zákazníkov, globalizácie, ale môže za to aj príchod umelej inteligencie. Tá je čoraz sofistikovanejšia a dokáže nahradiť ľudské pracovné sily v rôznych oblastiach, vrátane komunikačných služieb.

„Samozrejme, že sa to utrasie, ale zatiaľ je citeľné v tejto podobe, že väčšina firiem bude viac znižovať počet nových zamestnancov než zvyšovať,“ priblížila Zuzana Rumiz, generálna manažérka Manpowergroup Slovensko.

Ako ďalej dodala, umelú inteligenciu nevníma ako hrozbu, ale skôr ako katalyzátor premeny. „Je na nás, aby sme túto premenu využili na vytvorenie lepšej a prosperujúcej budúcnosti.“

Sektor komunikačných služieb medziročne klesol o 58 %. V globále je to najslabší sektor zo všetkých. Do negatívnych čísiel sa okrem neho prepadli aj sektory energetika či sieťové odvetvia (-2 %), ako aj obchod a služby (-3 %).

Niektoré firmy budú naberať, iné prepúšťať

Čistý index trhu práce na Slovensku, ktorý neberie do úvahy sezónne výkyvy, predstavuje pre druhý kvartál tohto roka hodnotu 12 %. Najviac nových pracovníkov plánujú prijímať stredne veľké firmy s tisíc zamestnancami, a to s čistým indexom trhu práce 30 %. Za nimi nasledujú firmy s približne 50 až 249 zamestnancami (24 %). Firmy s veľkosťou 10 až 49 zamestnancov dosahujú čistý index trhu práce 16 %.

Prepúšťať budú v tomto kvartáli firmy s viac ako 5 000 zamestnancami (-5 %). Tento štvrťrok budú opatrenejšie s obsadzovaním pracovných miest aj malé firmy, ktorých počet zamestnancov je menej ako 10. Ich index je však stále kladný, tvorí 3 %.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu