Kruhový objazd vo Zvolene mal byť postavený v roku 2019. Ľudia vtipkujú, že do konca storočia sa to podarí


Foto: Kruhový objazd vo Zvolene mal byť postavený v roku 2019. Ľudia vtipkujú, že do konca storočia sa to podarí Foto: Facebook/Klub nezávislých poslancov mesta Zvolen

Písal sa rok 2018 a Banskobystrický samosprávny kraj predstavil vo Zvolene zámer premeniť križovatku pri bývalom nákupnom centre Hypernova na kruhový objazd. Matej Snopko vtedy na tlačovej konferencii za všetkých poslancov VÚC z okresu Zvolen podotkol, že keď sa nepolitikárči a spojí úsilie, vedia sa spraviť aj dobré veci pre Zvolen a pre ľudí.

„V pondelok na Zasadnutí BBSK hlasujeme o rozpočte a peniazoch na výstavbu tohto kruhového objazdu. Osobne sme presvedčení, že v roku 2019 bude postavený,“ dodal.

Roky sa nič nedialo

Kruhová križovatka v časti Rákoš mala vzniknúť na vjazde do Zvolena v smere zo Sliača. Je rok 2024, ale nič sa nezmenilo a predovšetkým nevybudovalo. Obyvateľov preto zaujíma, kedy sa to zmení. V jednej z facebookových skupín, ktoré sa týkajú Zvolena, sa opäť spustila debata o tejto problematike. Väčšina ľudí je so súčasným stavom nespokojná a tá druhá si robí žarty.

Michal ponúkol Zvolenčanom zaujímavý príbeh o dokončený objazdu: „Najskôr sa o ňom bude 25 rokov rozprávať, potom ho schvália, 5 rokov bude trvať verejné obstarávanie a súťaž na realizátora. Potom niekedy okolo roku 2054 sa začne stavať, no vykopú tam malíček z ľavej nohy Žižku, takže 12 rokov bude trvať archeologický výskum. Potom budú v prácach pokračovať, ale zistia, že je problém zo spodnou vodou, keďže je blízko Hron. Tento problém navýši rozpočet na stavbu o minimálne 750 miliárd eur, takže bude chvíľu trvať pokiaľ zoženú peniaze, no a niekedy okolo roku 2100 kolaudujeme.“



Peter zase ironicky podotkol: „Nebojte sa, keď bude ďalšie volebné obdobie, tak nám to isto niekto sľúbi. Objavil sa aj komentár, ktorý naráža na novú reguláciu parkovania v meste. Teraz tu mame iné na robote, vyťahujeme peniaze za neexistujúce parkovacie miesta, napísala istá Zvolenčanka. „Podľa mňa tam už je, len ho nechcete vidieť, dodal posmešne Roman.

Aktuálny stav

Podľa najnovších informácií z januára 2024 prebehlo verejné obstarávanie na výstavbu kruhovej križovatky na Rákoši. Potvrdila to Lenka Štepáneková, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý je investorom stavby.

Taktiež povedala, že kraj má potrebné stavebné povolenie. „Práce by sa mohli začať po úspešnom ukončení verejného obstarávania a podpise zmluvy s jeho víťazom,“ objasnila. Odborná referentka pre verejné obstarávanie BBSK Silvia Luptáková dodala, že predpokladaná hodnota zákazky je 1 683 710 eur bez DPH.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu