Kraj vyhlasuje mimoriadnu situáciu, problémy s medveďmi sa stupňujú


Foto: Kraj vyhlasuje mimoriadnu situáciu, problémy s medveďmi sa stupňujú Foto: Ilustračné/Pixabay.com

Medveď hnedý sa čoraz častejšie vyskytuje v zastavaných územiach miest a obcí, s čím súvisí aj nedávne vyhlásenie mimoriadnej situácie v niekoľkých krajoch Slovenska, vrátane Banskobystrického, Prešovského a Žilinského. Situácia vyžaduje okamžité opatrenia a pozornosť verejnosti.

V Banskobystrickom kraji, konkrétne v deviatich okresoch vrátane Banskej Bystrice, Banskej Štiavnice ale aj iných, nastala mimoriadna situácia. Medveď hnedý, kedysi symbolom divočiny, sa stáva čoraz častejším návštevníkom miest, čo prináša riziká pre ľudí aj samotnú šelmu.



Vzhľadom na aktuálne dianie je nutné zvážiť vhodné opatrenia, medzi ktoré patrí zvýšenie počtu hliadok v ohrozených oblastiach, vytvorenie špeciálnych výjazdových tímov na identifikáciu a vyhodnotenie hrozieb, či inštalácia fotopascí na strategické miesta.

Prítomnosť tohto tvora môže byť veľmi nebezpečná, preto je nutné zvýšiť pozornosť a rešpektovať pravidlá, ako sa správať v prípade stretnutia s ním. Opatrenia, ktoré priamo ovplyvňujú prostredie, napríklad zabezpečenie odpadkových košov či minimalizácia zdrojov potravy pre medvede, by mohli z dlhodobého hľadiska pomôcť zmierniť tento problém.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu