Banskú Bystricu pohltí tma, neskôr bude svietiť v rôznych farbách. Čo to má symbolizovať?


Foto: Banskú Bystricu pohltí tma, neskôr bude svietiť v rôznych farbách. Čo to má symbolizovať? Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Banská Bystrica sa každoročne zapája do svetových kampaní a iniciatív, ktorých cieľom je prejaviť podporu, solidaritu a zvýšiť celkovú informovanosť o jednotlivých aktivitách či významných dňoch. Ani tentokrát tomu nebude inak.

Hodina Zeme - 23. marec
Do najväčšej kampane Svetového fondu na ochranu prírody, ktorú u nás zastrešuje WWF Slovakia, sa každoročne zapája viac ako miliarda ľudí z celého sveta. Iniciatíva vznikla v austrálskom Sydney, kedy 2,2 milióna domácností zhaslo svetlá a dve tisícky spoločností svoje reklamné pútače na jednu hodinu. Spoločne tak apelovali na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny.

Už v sobotu 23. marca 2024 sa v čase od 20:30 do 21:30 hod. sa do kampane zapojí aj Banská Bystrica. Osvetlenie vypnú na ikonických stavbách, do tmy sa zahalia Hodinová veža a historická radnica.



Svetový deň povedomia o epilepsii - 26. marec
Epilepsia patrí k najčastejším detským neurologickým ochoreniam, ktorým trpí zhruba 8-tisíc detí. Svetový deň epilepsie – Fialový deň je medzinárodná kampaň, ktorá sa od roku 2008 venuje zvyšovaniu povedomia o tejto chorobe na celom svete.

Každý rok sa práve 26. marca ľudia po celom svete obliekajú do fialového oblečenia a organizujú sa rôzne podujatia. V Banskej Bystrici preto na znak spolupatričnosti vysvieti na fialovo Hodinová veža, radnica a Barbakán.

Svetový deň povedomia o autizme - 2. apríl
Modré svetlo aj tento rok pomôže zamerať pozornosť verejnosti na autizmus. Na Slovensku týmto ochorením trpia viac ako dve percentá populácie, pričom postihuje štyrikrát častejšie chlapcov než dievčatá.

Symbolom druhého aprílového dňa je modrá farba, ktorou budú z 2. na 3. apríla vysvietené mestské dominanty - Hodinová veža, Radnica na Námestí SNP a mestský hrad Barbakán.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu