FOTO: V banskobystrickej nemocnici dávajú nádej pacientom s rakovinou pečene. Využívajú revolučnú operáciu


FOTO: V banskobystrickej nemocnici dávajú nádej pacientom s rakovinou pečene. Využívajú revolučnú operáciu
Galéria: 6 fotiek
Foto: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta Banská Bystrica

Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici informovala, že jej odborníci, intervenční rádiológovia, prinášajú nádej v liečbe rakoviny pečene prostredníctvom revolučnej miniinvazívnej operácie.

Táto unikátna metóda, ktorá zahŕňa dve sofistikované techniky, už umožnila zachrániť životy viacerých pacientov. Kľúčom k úspechu je vraj spojenie, ktoré zahŕňa počas jednej operácie využitie dvoch techník liečby. Tie sa navzájom podporujú a tým zlepšujú výsledok.


Tento postup začína zákrokom cez cievny systém, a to vpichom zo slabiny, kde sa rádiológovia dostanú priamo do postihnutej časti pečene. Prvým krokom je zablokovanie ciev vyživujúcich tumor a súčasne aplikáciu vysoko koncentrovanej chemoterapie priamo do tumoru, bez zbytočného zaťaženia celého organizmu. Finálnym krokom je použitie mikrovlnnej antény, ktorá generuje teplo a tým zničí tumorové bunky.

„Táto metóda predstavuje významný pokrok v liečbe rakoviny pečene, keďže kombinuje účinnosť cielenej chemoterapie a lokálnej termoablácie, čím výrazne zvyšuje šance na úplné uzdravenie. Je dôležité zdôrazniť, že tento typ zákroku nie je vhodný pre všetkých pacientov a vyžaduje si dôkladnú predchádzajúcu konzultáciu s tímom špecialistov rôznych odborov,“ uviedla nemocnica.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu