VIDEO: Zvolenská nemocnica otvára pôrodnicu novej generácie. Ako to v nej vyzerá?


Foto: VIDEO: Zvolenská nemocnica otvára pôrodnicu novej generácie. Ako to v nej vyzerá?
Galéria: 6 fotiek
Foto: nemocnicazvolen.agel.sk

Nemocnica AGEL Zvolen po rekonštrukcii ponúka rodičkám štyri nové samostatné pôrodné izby s možnosťou neustálej prítomnosti sprevádzajúcej osoby, ktoré nahradili klasické pôrodné sály.

Pôrodné izby sú vybavené tak, aby poskytovali dostatok súkromia, no zároveň umožnili personálu monitorovať priebeh pôrodu s ohľadom na bezpečie rodičky aj novorodenca. Matkám sú na pôrodných izbách plne k dispozícii moderné pomôcky, medzi ktoré patria špeciálne fitlopty, rebozo šatky, bylinná náparka či aromaterapia.

Samozrejmosťou je aj samostatná sprcha pre vyhľadávanú hydroterapiu. Pôrodnica taktiež garantuje možnosť prítomnosti partnera alebo inej sprevádzajúcej osoby počas celého pôrodu a umožňuje aj bonding, teda skin-to-skin kontakt matky a novorodeniatka počas prvých dvoch hodín bezprostredne po pôrode.



„Zrekonštruované priestory a jej materiálno-technické vybavenie zároveň ponúkajú aj zdravotníckemu personálu príležitosť pracovať podľa najnovších trendov v pôrodníctve. Súčasne je to motivácia zostať pracovať v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková, ktorá sa dnes zúčastnila na slávnostnom otvorení zrekonštruovaných priestorov.

Projekt rekonštrukcie zvolenskej pôrodnice bol rozdelený do troch etáp. „V prvej etape sme rekonštruovali lôžkovú jednotku gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia a oddelenie neonatológie, v druhej zázemie pre personál a tretiu etapu – novú pôrodnicu – na chvíľu oddialila pandémia COVID-19,“ priblížil Vladimír Čaňo, vedúci technicko-prevádzkového úseku nemocnice. Tretia etapa sa preto začala až na prelome marca a apríla minulého roku, pričom bolo potrebné vybudovať dočasnú pôrodnicu.

Novou pôrodnicou sa investičné plány zvolenskej nemocnice nekončia. Bezprostredne po ukončení rekonštrukcie pôrodnice sa nemocnica púšťa do najväčšieho projektu vo svojej histórii. „Pozostáva z výstavby nového pavilónu chirurgických disciplín, vybudovania dvoch nových operačných sál, neonatologickej JIS, chirurgickej JIS a rekonštrukcie súčasnej chirurgie. Ak by sme chceli ostať v téme pôrodov, nový pavilón prinesie pôrodnici lôžkovú jednotku tvorenú rodinnými izbami. Tieto umožnia rodinným príslušníkom stráviť s rodičkou celú dobu pobytu v našej nemocnici,“ uzavrela riaditeľka Ľudmila Veselá.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu