Medvede môžu útočiť aj v Banskobystrickom kraji. Za rizikové označili viaceré okresy


Foto: Medvede môžu útočiť aj v Banskobystrickom kraji. Za rizikové označili viaceré okresy Foto: Pexels

Útok medveďa v centre Liptovského Mikuláša rozpútal vo viacerých slovenských mestách obavy. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok má zabezpečiť zvolanie krízových štábov na jednotlivých okresných úradoch. Mimoriadnu situáciu pre výskyt synantropných medveďov by tak mohli vyhlásiť vo viacerých lokalitách.

Rizikovými okresmi sú v rámci Žilinského kraja Ružomberok, Žilina, Martin a Turčianske Teplice. V ohrození však sú aj okresy Banská Bystrica, Brezno, Banská Štiavnica, Detva, Kežmarok, Lučenec, Prievidza, Partizánske, Poprad, Rimavská Sobota, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen a Považská Bystrica. 

Nárast počtu konfliktných situácií medveďa s človekom je podľa ministerstva životného prostredia dôsledkom synantropizácie veľkého počtu jedincov v rizikových oblastiach.



„Rizikové oblasti sú určované na základe katastrálnych území, v ktorých v predchádzajúcom období najčastejšie dochádzalo k pravidelnému prieniku synantropných jedincov medveďa hnedého do intravilánu, prípadne do blízkosti ľudských sídiel v extraviláne,“ uviedol rezort. 

V týchto okresoch má minister životného prostredia Tomáš Taraba zabezpečiť posilnenie hliadkovej činnosti Zásahového tímu pre medveďa hnedého. Šutaj Eštok má tiež zabezpečiť zvýšenie hliadkovej činnosti polície v dotknutých okresoch a potrebné materiálne vybavenie jednotlivých hliadok.

Vykonávať by tak mali opatrenia na zamedzenie rizík ohrozenia obyvateľov a na zmiernenie následkov mimoriadnej situácie a minimalizovanie škôd.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu