V obci Tuhár sa konečne dočkali. Po 20 rokoch majú verejný vodovod, projekt stál 1,6 milióna eur


Foto: V obci Tuhár sa konečne dočkali. Po 20 rokoch majú verejný vodovod, projekt stál 1,6 milióna eur Foto: Archív/RTVS

Obec Tuhár v okrese Lučenec sa konečne dočkala verejného vodovodu, ktorý dokončili po takmer 20 rokoch. Aktuálne naň začali pripájať už aj domácnosti. Približne 30 percent slovenských domov stále využíva iný zdroj vody ako z verejného vodovodu. Najviac domov bez prípojky sa nachádza v strede a na východe Slovenska. Informovala o tom RTVS.

Verejný vodovod pripravovali v niekoľkých etapách, pričom projekt vyšiel na asi 1,6 milióna eur. „Na jednej strane je to veľmi dobre, že sa to už konečne ukončilo. Na druhej strane to bolo zložité, zdĺhavé – prerábky projektov, aktualizovanie cien. A hlavne to bolo o ľuďoch, ktorí čakali na vodu a nevedeli sa jej dočkať,“ povedal pre RTVS starosta obce Tuhár Peter Čeman.


„Základným indikátorom kvality aj v rámci bytov je prístupnosť k vode a k vodovodnej prípojke ako takej. Z tohto pohľadu je absolútne najviac bytov, ktoré nemajú prístup k vode a k vodovodu práve v Prešovskom a Banskobystrickom kraji,“ uviedla pre portál hovorkyňa Sčítania osôb, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

Keďže postaviť verejný vodovod je finančne náročné, menšie obce sa musia spoliehať len na peniaze z fondov. Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo na jeseň dve výzvy na vybudovanie vodovodov a kanalizácií za takmer 160 miliónov eur.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu