FOTO: Nad Banskou Bystricou budú svietiť záhadné svetlá. Ľudia sa však nemusia ničoho obávať


FOTO: Nad Banskou Bystricou budú svietiť záhadné svetlá. Ľudia sa však nemusia ničoho obávať
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Mesto Banská Bystrica

Viaceré miesta banskobystrického kraja spojí svetelný signál. Dominanty Pohronská hradná cesta totižto boli v minulosti vo vizuálnom spojení. Tvorili strážnu a signalizačnú sústavu, ktorá mala ochraňovať stredoslovenské banské mestá pred tureckým nebezpečenstvom. Ohňovými signálmi sa informovali o blížiacom sa nepriateľovi.

Dávnu minulosť pripomenie v piatok 15. marca 2024 podujatie Svetelný signál. Svetlo z reflektorov a bateriek už štvrtýkrát vizuálne prepojí hrady Revište, Šášov, Pustý hrad, Teplica a Zvolenský zámok. Pridajú sa aj zaniknuté hrady Peťuša a Žakýl, ako aj krupinská Vartovka a vrch Sitno. Tento rok je podujatie rozšírené aj o banskobystrickú Vartovku.


So sprievodkyňou sa môžete stretnúť pred budovou historickej Radnice na Námestí SNP 1 o 16:00. V rámci marcových potuliek mestom spoločne absolvujete výstup k hvezdárni na Vartovke. Následne sa dozviete, prečo a ako sa mestá v okolí varovali pred nebezpečenstvom pomocou svetelných signálov zo strážnych veží a hradov Pohronskej hradnej cesty.

Svetelný signál bude vyslaný z každého stanoviska o 18:00. Nebudú sa však zakladať ohne.  Pomocou reflektorov či silných bateriek účastníci podujatia overia, či je Vartovka vo vizuálnom spojení so zvolenským Pustým hradom. Vstup na podujatie je bezplatný.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu