Protifašistický pochod sa bude v Banskej Bystrici konať už 7. októbra 2017, začína o 15:00 hod.


Foto: Protifašistický pochod sa bude v Banskej Bystrici konať už 7. októbra 2017, začína o 15:00 hod. Foto: spolujenasviac.sk/

V Banskej Bystrici budú občania pochodovať už v sobotu 7. októbra 2017 na znak vyjadrenia nesúhlasu s nárastom extrémizmu nielen v našom kraji. „Zlo z minulosti tu v rôznych podobách číha na svoju príležitosť aj dnes. Gardistické obušky, zbavovanie práv, deportácie vlastných spoluobčanov, masové hroby, vypálené obce, vyznamenávanie vrahov…To všetko za účasti ľudí, ktorí nosili symbol rovnakého dvojkríža ako tí, ktorí ho rovnako hrdo nosia aj dnes. Na Slovensku máme mnoho ľudí, čo si predstavujú „riešenia“ v nenávisti a násilí,“ uvádza na svojom webe iniciatíva Spolu je nás viac, ktorá za protestom stojí.


Primárnym cieľom pochodu, ktorý sa koná približne mesiac pred župnými voľbami, je upozorniť na riziká opätovného zvolenia fašizmu do úradu. Ako podotkli organizátori, súčasného župana BBSK Mariána Kotlebu aj s jeho stranou považujú za bezpečnostné riziko.

Na pochode sa zúčastnia aj osoby verejného života, pripravený je aj hudobný sprievodný program

„Chceme žiť spolu v našom kraji a cítiť sa tu bezpečne. Mať dobrú prácu, spokojnú rodinu aj priestor na osobný rozvoj. Nemôžeme sa mlčky prizerať neprávosti, ktorá sa deje na ľuďoch, ktorí tu žijú. Nemusíme byť vždy za jedno, ale v tom, že nikto nesmie byť prenasledovaný, sme jednotní. Preto sa spojme a ukážme, že fašizmus tu nemá čo hľadať,“ dodali organizátori, ktorí zároveň pozývajú ľudí na pochod. Pochod začína o 15:00 hod. od Huštáku a putovať bude smerom na Námestie SNP.

Pochodu sa zúčastnia športovci, umelci, folklóristi či predstavitelia univerzity a cirkvi. Na podujatí takisto vystúpi Katka Máliková, kapela Christmas a folklórný súbor Mladosť.


Miesto: Hušťák
Dátum: 07.10.2017 - 15:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: spolujenasviac.sk/