Hackeri zaútočili na viacero portálov na Slovensku, podľa odborníkov budú útoky pokračovať


Foto: Hackeri zaútočili na viacero portálov na Slovensku, podľa odborníkov budú útoky pokračovať Foto: ilustračné

Slovensko sa už pár dní musí vysporadúvať z masívnych hackerských útokov. Zamerané sú najmä na štátny internetový portál slovensko.sk. Jeho výpadky nastávajú pri vybavovaní služieb, ktoré štát občanom poskytuje.  

„Slovensko bolo v ostatných dňoch terčom masívnych útokov hackerov z celého sveta, išlo o takzvané DDOS útoky, teda zosúladené útoky stoviek či tisícok počítačov z celého sveta. Ich cieľom nie je stránku prelomiť či hacknúť, ale aspoň na nejaký čas ju znefunkčniť,“ uviedol hovorca Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) Martin Kóňa. 

Centrálny web štátnych služieb slovensko.sk teda čelí masívnym útokom z celého sveta a ochrana pred ním je veľmi drahá a komplikovaná. Podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši uviedol, že „z tisícok až desaťtisícok miest naraz prišla žiadosť o nejakú službu, čím došlo k jej zahlteniu a znefunkčneniu.”  

Napadnuté boli aj portáli meteorológov či verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Podľa NASES je veľký predpoklad, že útoky budú v najbližšej dobe pokračovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: noviny.sk