Na trase Zvolen - Šahy obnovia prepravu osobných vlakov


Foto: Na trase Zvolen - Šahy obnovia prepravu osobných vlakov Foto: ilustračné, pixabay

Na trati Zvolen - Šahy ba sa mala obnoviť osobná vlaková doprava. Po kontrole stavu železničnej trate (74 km) dal minister dopravy a výstavby Arpád Érsek pokyn, aby sa urobili potrebné opatrenia na obnovenie vlakovej dopravy na tejto trase. Trať bola za posledných 15 rokov udržiavaná len pre potreby nákladnej dopravy a pre opätovné obnovenie osobnej dopravy vzniklo aj niekoľko petícií a aktivít.  

„Som presvedčený, že trať má veľký potenciál. Ako ministerstvo deklarujeme, že podporujeme rozvoj železničnej dopravy, a preto sme tu. Verím, že spoločne nájdeme riešenie, ktoré prispeje k lepšej mobilite celého regiónu,“ povedal minister Érsek. Doprava na tejto trati bola zrušená v roku 2003 pre nízky záujem cestujúcich. 

„Zavedením bezplatnej železničnej dopravy na Slovensku v roku 2014 záujem o cestovanie vlakmi postupne narastá, čo sa prejavilo aj na tomto úseku. Obyvatelia dotknutých obcí už vyvinuli viacero aktivít na znovuobnovenie cestovania vlakom vo svojom regióne,“ uviedla hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. 

Trať Zvolen Šahy v súčasnosti spĺňa podmienky pre potreby nákladnej dopravy. „Znovuzavedenie tej osobnej však vyžaduje dodatočné investície technického aj bezpečnostného charakteru. Ide najmä o stav železničných budov v okolí trate, kvalitu a bezpečnosť nástupíšť či rýchlostné parametre trate,“ dodala Ducká.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: webnoviny.sk